80 procedures in 4 jaar: nooit was KAA Gent zo streng voor zijn supporters

© Photo News

© blg

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

KAA Gent heeft op korte tijd twee supporters voor jaren de toegang tot de Ghelamco Arena ontzegd. In één geval gebeurde dat nog vóór de rechtbank een uitspraak deed. Nooit eerder strafte de club zo streng. Sinds 2013 werden 80 procedures opgestart tegen supporters. Weinig clubs doen ‘beter’.

Sander Luyten

De thuiswedstrijd van KAA Gent tegen Charleroi op 14 mei 2017 wordt niet onthouden door het 1–1 gelijkspel en het tiende doelpunt van onze Japanner Kubo, maar door wat zich achter het doel afspeelde. Een Buffalo raakte zwaargewond en was een tijdlang arbeidsongeschikt na een vechtpartij met een andere Gent-supporter. De verdachte, een 32-jarige man uit Wetteren, riskeert voor de correctionele rechtbank een stadionverbod tot tien jaar.

De zaak werd donderdag ingeleid en uitgesteld tot september, omdat nog een getuige moet worden verhoord en het parket tijd vraagt om de camerabeelden van die bewuste zondagmiddag op te vragen. “Die beelden zijn nodig, want de foto’s in het dossier zijn veel te wazig”, zegt Serge ­Defrenne, advocaat van de beklaagde.

Zware sancties

KAA Gent, zelf geen partij in de rechtszaak, wachtte het vonnis echter niet af en bevestigt dat het de supporter al een stadionverbod heeft opgelegd van liefst drie jaar. Enkele weken geleden vernam ook een andere Buffalo dat hij de komende twee jaar niet welkom is in de Ghelamco Arena. Die ‘fan’ had vooral op verplaatsing veel materiële schade aangericht en toonde geen enkel respect voor de stewards.

“Het is voor het eerst dat de club zulke zware sancties treft. Al kan het nog zwaarder: we kunnen tot vijf jaar stadionverbod gaan. Twee en drie jaar uitsluiting is lang, maar de feiten zijn te erg. Zelfs al zou het om wettelijke zelfverdediging gaan”, zegt Dirk Piens, veiligheidsdirecteur van KAA Gent.

Waarschuwing

De club neemt die beslissing nu al omdat een eventuele beroepsprocedure in de gerechterlijke zaak opschortend werkt. “En dan bestaat de kans dat die gasten volgend seizoen terug in ons stadion zitten. Tegen onze burgerlijke beslissing is ook beroep mogelijk – in minstens een van de twee gevallen is dat al aangetekend – maar die termijnen zijn veel korter dan bij een rechtbank.”

Wie er de cijfers op naslaat, ziet dat KAA Gent sinds 2013 al tachtig burgerlijke procedures heeft opgestart tegen zijn eigen supporters. Daardoor is de club sinds de verhuizing naar de Ghelamco Arena niet alleen op voetballend vlak bij de ‘besten’ van België. “Let wel: in 90 procent van de gevallen blijft het bij een waarschuwing. Slechts heel af en toe krijgt iemand een jaar ­stadionverbod”, zegt Piens. “Dat er op korte tijd twee zeer zware incidenten waren, is veeleer toeval dan een tendens.”

Voor wie er nog aan twijfelt: Piens neemt een beslissing tot uitsluiting niet alleen. Hij krijgt daarbij de hulp van onder anderen manager Michel Louwagie, directeur communicatie Patrick Lips en de jurist van de club.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen