Scherpschutter doodt IS-strijder vanop 3,5 kilometer

(Archieffoto) © REUTERS

Een Canadese scherpschutter heeft vorige maand in Irak een IS-strijder doodgeschoten vanop 3.540 meter afstand. Dat heeft het leger bevestigd.

jvt

Militaire bronnen zeggen dat de scherpschutter van Joint Task Force 2 zijn dodelijk schot afvuurde vanop een hoog gebouw. Het zou zo’n tien seconden geduurd hebben voor de kogel zijn doelwit raakte.

Het Canadese leger bevestigt aan de BBC het afstandsschot. Het zou een record zijn van verste bevestigde dodelijkste afstandsschot.

De scherpschutter werkte samen met een waarnemer die mee doelwitten zoekt. Hij moet onder meer rekening houden met de wind en ballistiek.

‘Het schot heeft een IS-aanval tegen Iraakse veiligheidstroepen verstoord’, zegt een militairen bron aan de Canadese krant Globe and Mail. ‘Omdat het van zover kwam, hadden de slechteriken geen idee wat er gebeurde.’

Het vorige record stond op naam van een Britse scherpschutter, Craig Harrison. Die schoot in 2009 een talibanstrijder neer vanop 2,475 meter door.

De Canadese premier heeft zijn land in 2016 teruggetrokken uit de luchtaanvallen tegen IS, maar hij ging wel meer elitetroepen sturen.

Het Canadese leger telt amper 70.000 actieve soldaten, maar heeft wel een aantal van de beste snipers ter wereld in huis. ‘Canadese snipers beschikken doorgaans over heel professioneel materiaal en zijn heel goed uitgerust’, schreef de historicus Martin Pegler al in 2011.