Direct naar artikelinhoud

Weil (Nedersaksen): antisemitische uitlatingen 'ondraaglijk'

De minister-president van de Duitse deelstaat Nedersaksen Stephan Weil roept demonstranten tegen het Israëlische geweld in de Gazastrook op de rust te bewaren. Stephan Weil noemde daarbij uitdrukkelijk antisemitische uitlatingen 'ondraaglijk'.

Demonstraties eerder in Bremen

Twee weken geleden raakte een voorbijganger zwaargewond bij een demonstratie in de Duitse stad Bremen tegen Israëlisch geweld in de Gazastrook. Hetzelfde weekeinde kwam het bij protestacties in Berlijn en Frankfurt tot geweld tussen betogers en de politie.

Afgelopen zaterdag liepen betogingen tegen Israëlisch geweld in de Gazastrook in Parijs en Brussel uit de hand. In Brussel sloegen jongeren autoruiten in en scandeerden onder meer 'dood aan de Joden'. In de Franse hoofdstad botsten betogers met de politie. Zeker één auto ging in vlammen op. Bijna 40 betogers werden gearresteerd.

In Den Haag vindt vanmiddag de tweede demonstratie plaats tegen het oorlogsgeweld in de Gazastrook. Afgelopen zondag bracht zo'n demonstratie duizenden mensen op de been in Amsterdam. Die protestmars verliep zonder noemenswaardige incidenten.

De SPD-politicus van de aan Nederland grenzende deelstaat voegt zich met zijn oproep bij de regeringsleiders van Italië, Frankrijk en Duitsland, die eerder antisemitisme tijdens demonstraties veroordeelden