BSkyB koopt Sky Italia en Sky Deutschland

De Britse televisiegroep BSkyB heeft een deal met het Amerikaanse 21st Century Fox van mediamagnaat Rupert Murdoch over de overname van Sky Italia en een aandeel van 57,4 procent in Sky Deutschland. BSkyB betaalt 6,2 miljard euro in cash en activa voor de betaalzenders.

BSkyB is voor 39,5 procent eigendom van Fox en zal door de transactie naar eigen zeggen "de nummer één leverancier van betaaltelevisie in drie van de vier grootste Europese markten" worden. Het bedrijf wint ook aan invloed tijdens onderhandelingen voor uitzendrechten.

Voor Sky Italia betalen de Britten 2,61 miljard euro cash plus een aandeel van 21 procent in de zender National Geographic Channel International. Voor de participatie in Sky Deutschland legt de groep 3,6 miljard euro op tafel.

Daarnaast wil BSkyB ook de aandelen van minderheidsaandeelhouders overnemen voor 6,75 euro per aandeel. Dat kan de totale waarde van de transactie uiteindelijk op 8,85 miljard euro brengen.

De 83-jarige Murdoch krijgt door de transactie extra munitie in zijn poging om Time Warner over te nemen. Een bod van 59 miljard euro stuitte bij de eigenaar van onder meer CNN, HBO en Warner Bros. op een njet.

 

Meest gelezen