© ram

Ongerustheid over gekapte bomen 

Wie over de Steenweg op Weelde rijdt, heeft gemerkt dat bij het dienstverleningscentrum ’t Zwart Goor heel wat bomen zijn verdwenen. Wandelaars en mountainbikers stellen zich daar vragen bij.

Ronny van den Ackerveken

Natuurpunt beheert de bossen van ’t Zwart Goor. Aan de kant van Geheul zijn recent 4 hectare grove dennen gerooid. Voor sommigen lijkt het een kaalslag. "Toerisme Merksplas organiseert binnenkort de jaarlijkse kerstwandelingen", zegt Jan Dielis, die de tochten voorbereidt. "De trajecten komen door de bossen van ’t Zwart Goor. Op sommige plaatsen blijft niet veel bos over en een aantal wandelpaden is beschadigd. Het kan nog enkele jaren duren voor dit volledig herstelt."

Ook mountainbikeclub Midweekspecials vreest voor de toekomst. "De deelnemers aan onze toertochten fietsen elk jaar door de bossen van ’t Zwart Goor", vertelt Marc Van Gorp. "Onze club heeft een mail gekregen dat dat vanaf volgend jaar niet meer mogelijk is."

Natuurpunt wil met de beheerswerken de oorspronkelijke heide laten terugkeren in het gebied. "Het ziet er nu even rommelig en minder toegankelijk uit, maar er wordt nog wat opgeruimd", legt Joris Vranckx van Natuurpunt uit. "Volgend jaar is al te zien dat de natuur zich snel herstelt. Zodra alle grote machines van het terrein verdwenen zijn, worden de paden terug geëgaliseerd en krijgt het heidegebied een omheining. We plaatsen twee brede poorten voor beheerswerken en een vijftal valpoortjes voor de wandelaars."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER