Direct naar artikelinhoud
Trump president VS

China dient protest in over Trumps gesprek met Taiwan

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft een telefoongesprek gehad met de Taiwanese presidente Tsai Ing-wen. Het is de eerste keer sinds 1979 dat een Amerikaanse president openlijk dergelijk contact legt. Het Witte Huis liet  weten dat het het zogenaamde "één China"-beleid, waarbij Taiwan deel uitmaakt van China, blijft steunen. China spreekt over "een trucje" van Taiwan. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken diende "op een relevante plek" protest in tegen het gesprek dat Trump met Tsai Ing-wen had.

Voor de regering in Peking maakt de eilandstaat Taiwan formeel deel uit van de Volksrepubliek China. De Verenigde Staten verbraken in 1979 de diplomatieke banden met Taiwan en verstevigden juist hun relatie met China.

De aankomend president heeft in de ogen van Peking onjuist gehandeld door nu met Tsai Ing-wen van gedachten te wisselen. Adviseurs van Trump raadden hem tijdens zijn campagne aan om Amerikaanse wapens te verkopen aan Taiwan, om een tegengewicht te bieden voor de groeiende militaire macht van China, maar het is momenteel nog onduidelijk hoe Trump zelf tegenover Taiwan staat.

Het Chinese buitenlandministerie heeft erop aangedrongen dat de VS hun politiek ten opzichte van Taiwan "omzichtig blijven uitvoeren om ongewenste verstoring van de banden met China te voorkomen".

Donald J. Trump on Twitter

The President of Taiwan CALLED ME today to wish me congratulations on winning the Presidency. Thank you!

De Taiwanese presidente Tsai Ing-wen

"Kleinzielige daad"

China noemde het telefoontje "een kleinzielige daad" en "een trucje" van Taiwan. "Dit is slechts een onbetekenende daad van Taiwanese zijde en zal het één-China-principe dat al is vastgelegd door de internationale gemeenschap niet aantasten", sprak de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi tijdens een academische bijeenkomst. Wang noemde het 'één China'-beleid "de hoeksteen van een gezonde ontwikkeling van de Chinees-Amerikaanse relatie. We hopen dat deze politieke fundering niet zal worden verstoord of beschadigd."

Het land meldde eerder op de dag al dat het bezorgd is over een wetsvoorstel rond de uitgaven van Defensie, waarin gesuggereerd wordt dat de VS op een hoog niveau militaire uitwisselingen zouden moeten doen met Taiwan, aldus de Amerikaanse media. "China verzet zich met klem tegen elke vorm van officieel contact of militaire uitwisseling tussen de VS en Taiwan", klonk het bij het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

De officiële politieke toenadering tussen Taiwan en de VS was de eerste sinds 1979, toen Washington de betrekkingen met Taipei verbrak. Sindsdien hebben de VS en Taiwan stabiele, maar slechts onofficiële betrekkingen.

Donald J. Trump on Twitter

Interesting how the U.S. sells Taiwan billions of dollars of military equipment but I should not accept a congratulatory call.

'Het 'één China'-beleid is de hoeksteen van een gezonde ontwikkeling van de Chinees-Amerikaanse relatie. We hopen dat deze politieke fundering niet zal worden verstoord of beschadigd'
Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi

"Eén China"

Taiwan is de facto onafhankelijk van China sinds de burgeroolog van 1949, toen het nationale leger van Kuomintang naar het eiland was gevlucht na zijn nederlaag tegen de communisten. China beschouwt Taiwan echter nog steeds als een deel van zijn grondgebied. De betrekkingen tussen China en Taiwan zijn nog verslechterd sinds de verkiezing van Tsai Ing-wen, wier partij vijandig staat tegenover Peking.

Washington steunt sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw de politiek van "één China", na het historische bezoek van president Richard Nixon aan China, dat de betrekkingen tussen beide landen herstelde. In 1978 erkende de VS Peking officieel, en in 1979 sloten de VS hun ambassade in Taiwan.

"Niets veranderd aan ons beleid"

Kort nadat bekendraakte dat Trump sprak met Tsai Ing-wen, meldde het Witte Huis dat de VS het "één China"-beleid blijft steunen. "Er is niets veranderd in ons beleid op lange termijn", aldus woordvoerster van de nationale veiligheidsraad Emily Horne. "We blijven strikt bij ons beleid van één China."

Volgens het persbericht sprak Trump gisteren ook met de Afghaanse president Ashraf Ghani, de Singaporese premier Lee Hsien Loong en de controversiële populistische Filipijnse leider Rodrigo Duterte, die de huidige president Barack Obama eerder dit jaar een "hoerenzoon" noemde. Eerder raakte ook bekend dat hij sprak met de Pakistaanse premier Nawaz Sharif.