'Vader van de Bitcoin’ maakt zich kenbaar

Craig Wright. © CCTV America

De Australische computerwetenschapper Craig Wright heeft bevestigd dat hij de uitvinder is van de digitale munt Bitcoin. Daarmee komt een einde aan jaren van gespeculeer over de ware identiteit van de vader van de Bitcoin. Maar de twijfels blijven.

wle/mtm

Wright deed de bekentenis aan onder meer de BBC en The Economist en staafde dat met codeersleutels die moeten bewijzen dat hij de bedenker van de digitale munt is. Dat deed hij door gebruik te maken van een aantal bitcoin-blocks die tot dusver ongebruikt waren, en steeds hebben toebehoord aan de eerste programmeur van de munt. De precieze werkwijze heeft hij ook uiteengezet op zijn persoonlijke website.

The Economist noemt het bewijs overtuigend, maar blijft wel met een aantal vraagtekens zitten. Het verhaal van Wright over hoe hij alles uitgewerkt heeft, is nog niet volledig sluitend. Zo zijn er twijfels over hoe hij aan het nodige materiaal is geraakt om de munt te creeëren. Volgens het tijdschrift is het daarom goed mogelijk dat er nooit definitief uitsluitsel zal komen.

'Wil geen geld'

In een gesprek met de BBC zegt Wright nu een einde te willen maken aan de discussie over wie de bedenker van de munt is. Hij betreurt wel dat hij nu in het openbaar is gekomen. 'Ik wil niet het gezicht van iets worden,' zegt hij. 'Ik zou het liever niet doen. Ik wil werken, ik wil blijven doen wat ik nu doe. Ik wil geen geld of roem. Ik wil gewoon met rust gelaten worden'.

450 miljoen dollar

Als het klopt dat Wright de bedenker van de virtuele munt is, zit hij wel op een berg goud. Want de uitvinder zou nog ongeveer 1 miljoen ongebruikte bitcoins bezitten. Tegen de huidige wisselkoersen komt dat neer op zo'n 450 miljoen dollar, of ruim 400 miljoen euro.

Nakamoto

Bitcoin werd voor het eerst gelanceerd in 2008, door een programmeur met het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Wie dat precies is bleef echter al die tijd onduidelijk. Er circuleerden verschillende namen, en volgens sommigen was Nakamoto eigenlijk de schuilnaam voor een hele groep programmeurs die samen de munt vorm zouden gegeven hebben. Nakamoto was sinds 2011 van het toneel verdwenen.

Toch claimt Wraight niet alleen verantwoordelijk te zijn voor de munt. Zo kreeg hij hulp van Hal Finney, met wie hij in 2009 de eerste betaling in bitcoin uitvoerde. Die hielp het protocol uitwerken, aldus Wright. Finney werd in het verleden zelf ook al aangewezen als de man achter Nakamoto, maar sluitend bewijs kwam er nooit.

Mysterie

Gespecialiseerde sites als Wired en Gizmodo beweerden in december dat ze eindelijk ontdekt hadden wie de echte uitvinder zou zijn. Zij kwamen toen al bij Wright terecht. Zo ontdekte Wired een aantal gearchiveerde maar later verwijderde berichten waarin de Australiër de opstart van de bitcoin lijkt aan te kondigen. Er doken ook gestolen mails aan zijn advocaat over de materie op. Wright zelf gaf toen nog geen commentaar.

Belastingen

De bewijzen tegen Wright bleven zich op te stapelen. In die mate dat de Australische politie naar aanleiding van de artikels een inval en huiszoeking deed bij de man. Maar bewijzen werden daarbij niet gevonden. De inval zou echter ook voor een groot deel met belastingontwijking te maken hebben. Het gebruik van Bitcoin wordt in Australië immers ook belast. Wright zegt nu aan een oplossing te werken voor die zaak.