Direct naar artikelinhoud
Milieu

Zo creatief springt de Vlaamse overheid om met het woord 'bos'

Verkeerswisselaar op de E19. Ook dit is bos.

De zoo van Antwerpen, het industrieterrein van Zwijnaarde, de tuin van Jean-Marie Pfaff en zelfs de drukke Leien in Antwerpen: volgens de definitie van de Vlaamse overheid is het allemaal bos. Want zo zegt het automatische computerprogramma het.

Vlaanderen telt officieel 185.000 hectare bos, een niet onaanzienlijk aandeel van de volledige grondoppervlakte. Toch zegt natuurvereniging BOS+ dat er meer bos verdwijnt dan bijkomt. Ook sp.a'er Peter Bossu stelt zich in de Krant van West-Vlaanderen vragen bij de manier waarop bevoegd minister Joke Schauvliege omgaat met het begrip 'bos'.

Want in de officiële digitale boswijzer van de Vlaamse overheid staan nogal wat gebieden in het groen ingekleurd die op zijn minst vragen oproepen. De boswijzer is in 2013 automatisch opgesteld aan de hand van luchtbeelden, waarna er ineens 8.000 hectare is bijgekomen. Zo staan afritten van autosnelwegen met een paar bomen erop officieel te boek als 'bos'. "Alles wat groen is qua vegetatie en drie meter boven de omgeving uitsteekt, is een bos. Golfterreinen, rotondes, verkeerswisselaars: allemaal bossen", zegt Bert De Somviele, directeur van BOS+.

Volgens de woordvoerder van Vlaams minister Schauvliege gaat het echter vooral om een semantische discussie. Lees het volledige verhaal vandaag in De Morgen of op de pluszone van onze website.

De verkeerswisselaar van de E19 met de ring rond Brussel: een bos.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie