...

Rukt het muizenleger uit Friesland op naar België

veldmuisRukt het muizenleger uit Friesland op naar België ?

Al enkele maanden teisteren muizen de Nederlandse provincie Friesland. Ze herschapen weiden en landbouwgronden in een prairie. Honderden landbouwbedrijven hebben aanzienlijke schade gemeld, het is een ernstig probleem. Kan het Friese muizenleger oprukken naar België? Nee, zeggen de specialisten in plaagdierbeheersing van Anticimex. Maar we moeten wel opletten.

Muizen brengen door hun gedrag en hun aantal grote schade aan. Ze behoren niet voor niets tot de knaagdieren. Er zijn twee belangrijke redenen voor hun sterke activiteit in Friesland. Gert Vandecruys, specialist in plaagdierbeheersing bij Anticimex, legt uit: “Sinds geruime tijd is het gebruik van rodenticiden voor het bestrijden van muizen niet meer toegestaan in Nederland. Dat heeft zeker zijn invloed op de populatiegroei. Daarnaast hebben we te maken met een relatief zachte winter. Er zijn minder vriesnachten en bijna geen vriesdagen. Muizen vinden daardoor gemakkelijk voedsel: ze houden van weiden en landbouwvelden.”

Geen gevaar
Dreigt nu het gevaar dat het Friese muizenleger, dat zeker uit vele tienduizenden muizen bestaat, naar België komt. “Nee, dat is onmogelijk”, stelt Gert Vandecruys, “muizen zijn actief op een relatief beperkt territorium, het zijn geen dieren met een sterke migratie. Ze zullen geen tientallen kilometers afleggen.”

Wel goed opletten
Toch wil dat niet zeggen dat muizen ook in ons land geen grotere populatie kunnen ontwikkelen: “We moeten goed opletten. In België zijn de wintertemperaturen nog enkele graden zachter dan in Friesland. Muizen hebben hier zeker de mogelijkheid om in velden en tuinen hun buikje rond te eten. Dat kan desastreuze gevolgen hebben, zeker nu de lente voor de deur staat en ook in Vlaanderen de toegelaten middelen voor knaagdierenbestrijding aan banden gelegd zijn. Kijk daarom altijd uit naar sporen van muizen, zowel buiten als binnen.”