© BELGA

1 op 3 slagers verkoopt slechte preparé

Een op de drie slagerijen slaagt er niet in om hun preparé voldoende bacteriënvrij te houden, dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop.

mige

Tijdens het onderzoek, waarbij 40 slagerijen onder de loep werden genomen, bleek al snel dat er niet voldaan werd aan de belangrijkste voorwaarde: de bereiding van preparé moet gebeuren bij een temperatuur die niet hoger dan 4 graden Celsius is. Slechts 15 van de 40 stalen bleken daaraan te voldoen.

Bovendien bevatten heel wat preparés ook gevaarlijke kiemen: schimmels, bacteriën en gisten die ertoe konden leiden dat het product veel sneller bederft. Dat bleek in 33 van de 40 stalen het geval te zijn. Al was er ook positief nieuws: ziektekiemen zoals salmonella en e.colli werden slechts sporadisch aangetroffen.

Opvallend genoeg gebruikten heel wat slagers bij de bereiding van preparé niet het magere rundsvlees, zoals iedereen altijd denkt, maar vet varkensvlees. Iets wat tegen de regels van de kunst is. Twee van de veertig stalen bleken ook het verboden sulfiet te bevatten, dat bewaarmiddel zorgt ervoor dat vlees zijn rode kleur blijft behouden, ook al is het al lang verlopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER