Gordelfestival legt opnieuw nadruk op faciliteitengemeenten

Zondag gaat in de Vlaamse rand rond Brussel het Gordelfestival van start en dit jaar is er opnieuw meer aandacht voor de faciliteitengemeenten. Minister van Toerisme en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) is tevreden. "Dit is geen sporthappening van dertien in een dozijn. We willen dat de streek Vlaams en groen blijft", zegt hij bij de voorstelling van het evenement.

Twee jaar geleden werd De Gordel, die al sinds 1981 wordt georganiseerd, omgedoopt tot een meerdaags evenement, het Gordelfestival. Dit jaar loopt het gebeuren zelfs van juni tot oktober, met talrijke wandel- en fietstochten en culturele evenementen in de groene rand rond de hoofdstad. Het hoogtepunt is echter nog steeds de fietstocht van 140 kilometer die de hele rand omspant en deze keer op zondag 6 september wordt gereden.

"In 2015 wordt opnieuw meer focus gelegd op de faciliteitengemeenten", zegt Eddy Frans. Zijn vzw De Rand organiseert het evenement samen met Bloso en de provincie. "Sint-Genesius-Rode, bakermat van De Gordel, speelt samen met Wemmel, Kraainem en Wezembeek-Oppem een centrale rol op 6 september."

"Ik ben heel tevreden dat de faciliteitengemeenten opnieuw een prominente plaats innemen", aldus Ben Weyts. "Het is tenslotte voor hen dat het evenement destijds werd opgestart." Minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) vindt het dan weer een goede zaak dat het festival steeds breder gaat en dit jaar ook aandacht heeft voor bijvoorbeeld cultuur en gastronomie.

Op "Topdag" 6 september worden negen fietsparcours, zeven wandeltochten en drie mountainbiketrajecten aangeboden, samen goed voor 747 kilometer bewegwijzering. Daarnaast worden ook bijvoorbeeld het Vijverfestival in Dilbeek (11 juli) en de Druivenfeesten in Overijse (eind augustus) geïntegreerd in het Gordelfestival.

Het volledige programma is te bekijken op de website en, dit jaar voor het eerst, via een app voor Android en iOS.

Meest gelezen