Heel wat Vlaamse gevangenissen vragen politieondersteuning

© Photo News

Verschillende Vlaamse gevangenissen hebben dinsdagochtend politieondersteuning gevraagd omdat er te weinig cipiers aanwezig zijn. Dat heeft te maken met de staking van de openbare diensten. “Er zijn een pak minder cipiers komen werken dan normaal, heel wat gevangenissen moeten het doen met een bezettingsgraad onder de 50 procent”, zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen.

“In totaal zijn in de Vlaamse gevangenissen 56 politieagenten ingezet om het tekort aan cipiers op te vangen”, klinkt het.

Zo hebben onder meer de penitentiaire instellingen van Beveren, Brugge, Gent en Hasselt ondersteuning gevraagd van agenten. Turnhout en Leuven Centraal, nochtans ook onder de 50 procent, doen het zonder politieagenten. “Zij werken dan op nachtregime”, aldus Van De Vijver.

In Wallonië en Brussel nog geen einde aan cipiersstaking

In Wallonië en Brussel is de situatie niet veel anders dan de voorbije dagen. Daar wordt al vijf weken gestaakt tegen onder meer het tekort aan cipiers en de overbezetting van de gevangenissen. Maandag keurden de drie Vlaamse vakbonden (ACV, ACOD en VSOA) en de Franstalige liberale vakbond SLFP wel een voorstel goed van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maar de CSC en CGSP, die veel sterker staan in Wallonië, deden dat niet, dus lijkt het er niet op dat er meteen een einde komt aan de acties.

In de gevangenis van Saint-Hubert (Luxemburg) is de toestand opnieuw rustig nadat maandag 25 gedetineerden ‘s ochtends geweigerd hadden om na de wandeling terug te keren naar hun cel. Na een interventie van de federale politie werd de situatie in de gevangenis hersteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen