Parkeren voor een garagepoort of oprit: wat mag en wat niet?

© credit

Mag ik parkeren voor een garagepoort waarop geen nummerplaat hangt? Of de tweede gezinswagen voor de eigen poort parkeren? Mag ik eisen dat mijn buurman zijn auto niet meer voor mijn voortuintje plaatst? En wanneer wordt de takelfirma opgeroepen? Het zijn vragen waar iedereen mee te maken krijgt maar weinigen het juiste antwoord op kennen. Een politieman legt het uit.

Catherine en Rudi Maes schrokken zich een hoedje toen werklui op een dag begonnen met het plaatsen van een bushaltevlak voor hun privégarage in een drukke Leuvense straat. Voorheen parkeerden ze hun tweede wagen voor de garagepoort, nu stopt daar een bus. Als ze met de wagen uit of in hun parkeergarage willen rijden, moeten ze eerst vriendelijk vragen aan de wachtende reizigers om even opzij te gaan. En zelf de achtergelaten blikjes en peukjes oprapen.

“De Lijn kan een voorstel doen om een bushalte op een bepaalde plaats aan te leggen, maar het is finaal de wegbeheerder die beslist”, zegt de woordvoerder van De Lijn.

Maar wat zijn eigenlijk de regels rond het parkeren voor een garagepoort of oprit?

Nummerplaat

“De algemene regel luidt dat het verboden is om te parkeren voor een garage die er ook uitziet als een garage”, zegt Rudi Wagelmans, verkeersexpert bij de Vaste Commissie van de Lokale Politie. “Of er een sticker met de nummerplaat aan hangt of niet, maakt niet uit .”

Die nummerplaat hang je er echter beter toch aan. “Zo kan je je eigen wagen voor je garagepoort parkeren zonder zelf het risico te lopen geverbaliseerd te worden. Die nummerplaat is dus vooral bedoeld voor de controlerende politie.”

Er mogen ook meerdere nummerplaten toegevoegd worden. “De bewoner mag ook de nummerplaten van de andere gezinsleden aan de garagepoort hangen”, zegt Wagelmans. “Zo kan je ook die andere auto’s voor de deur parkeren.”

Maar opgepast, als die garage zich in een betaalstraat bevindt , moet betaald worden voor het parkeren van de tweede wagen voor de eigen garagepoort. “En als je maar één bewonerskaart hebt, kan je die tweede wagen ook niet voor de eigen garage zetten.”

Takelen

Wie zich toch voor een garagepoort parkeert, hoeft niet meteen voor een takeling te vrezen. “De politie roept pas een takelfirma op als het niet anders kan”, zegt Rudi Wagelmans. “Het is niet de bedoeling mensen nodeloos op kosten te jagen.”

“We zullen ook niet automatisch verbaliseren. Dat doen we pas als er een klacht of telefoontje komt van de bewoner. Het komt immers voor dat iemand zijn buur of een vriend de toelating geeft om tijdelijk voor zijn garage te parkeren. Het kan niet de bedoeling zijn dat we dan een pv uitschrijven.”

“Komt er een klacht en lukt het de politie om de eigenaar van de verkeerd geparkeerde wagen snel te vinden - als het om een buur gaat, bijvoorbeeld - dan bemiddelen we eerst. Anders volgt een proces-verbaal. Takelen doen we pas als de bewoner per se in of uit zijn garage moet rijden.”

Oprit en voortuin

Voor een oprit gelden dezelfde principes.

“Als het duidelijk om een oprit gaat die toegang verleent tot een garage of een privé-eigendom, dan mag je die toegang niet verhinderen.”

Voor de voortuin die naast die oprit is gelegen, liggen de zaken helemaal anders. “Dat is de openbare weg, waar iedereen mag parkeren. Je buurman heeft niet het recht te eisen dat niemand voor zijn voortuin of huis mag parkeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen