© Victoriano Moreno, Isopix

Mensenrechtenliga dient klacht in tegen Antwerpse agenten voor chatgroep: “De zaak bleef steken”

De Liga voor Mensenrechten heeft vorige maand een klacht ingediend tegen leden van het Veiligheidskorps (FOD Justitie) en leden van de lokale politie van Antwerpen “wegens discriminerende en racistische uitlatingen” in een WhatsAppgroep. Dat laat de organisatie donderdag weten. De zaak is al even bekend, maar volgens voorzitter Jos Vander Velpen liet het parket het dossier bij zich liggen.

In maart raakte bekend dat er bij de Antwerpse politie een intern onderzoek was opgestart naar een berichtengroep met de ordehandhavers. Geweld zou daarin zijn verheerlijkt en er zouden ook verwijzingen naar Hitler instaan. Intussen bleek ook dat er een aantal tuchtstraffen zijn gegeven, alsook dat vorige maand een onderzoeksrechter is aangesteld, die onder meer moet nagaan of racismewetten werden overtreden.

De Liga voor Mensenrechten meldt donderdag dat zij vorige maand een klacht heeft ingediend bij de onderzoeksrechter. Volgens voorzitter Jos Vander Velpen leidde de klacht tot de aanstelling van de onderzoeksrechter.

“Deze gesprekken omvatten onversneden racistische en seksistische uitlatingen. We menen dat deze uitlatingen schendingen inhouden op de racisme- en discriminatiewetten, want deze uitlatingen zetten aan tot discriminatie, haat of geweld tegen een persoon, een groep, een gemeenschap of de leden ervan wegens het geslacht, de seksuele geaardheid, het geloof of de levensbeschouwing”, klinkt de motivatie. De Liga wijst ook op de voorbeeldfunctie van ordehandhavers.

“We hadden gehoopt dat de zaak bij de onderzoeksrechter zou komen, maar we merkten dat het op het niveau van het parket bleef steken. Dat is in dit geval niet wenselijk”, zegt Vander Velpen nog, “omdat het parket iets te innig en te intiem verbonden is met de politiedienst waar het om gaat. Met onze klacht hebben we de garantie dat het degelijk wordt onderzocht en dat dit later voor de raadkamer komt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER