Vaticaan hoopvol dat Broeders van Liefde terugkeren op euthanasie-voornemen

© BELGA

“Een van de drie Belgische broeders uit het bestuur schaart zich achter de leergang van de kerk over euthanasie.” Dat zegt broeder René Stockman, de algemene overste in Rome van de Broeders van Liefde. “De twee anderen zullen wel volgen.”

In april kondigden de Broeders van Liefde België aan dat ze in hun instellingen voortaan wel euthanasie zullen toestaan. De congregatie Broeders van Liefde heeft psychische centra in ons land, met in totaal 5.500 patiënten. Daar werd tot nog toe geen euthanasie uitgevoerd. Wie euthanasie wilde, werd overgebracht naar een andere instelling.

In april kondigden de Belgische Broeders van Liefde aan dat bij hen euthanasie voortaan wel zou kunnen, ook als de patiënt niet terminaal ziek is. Dat was zeer tegen de zin van Rome, dat het “Fundamenteel verschil in waarde” sterk betreurde.

Nu lijkt Rome erop te hopen dat de Belgische Broeders van Liefde alsnog afzien van hun euthanasie-voornemen. In de Italiaanse katholiek geïnspireerde krant “Avvenire”, klinkt de algemene overste René Stockman hoopvol. Alvast één van de drie Belgische broeders uit het bestuur zou anti-euthanasie zijn. Stockman heeft er goede hoop op dat de twee anderen volgen. Maar daarmee zijn ze er nog niet want de meerderheid van de bestuursleden zijn leken én pro-euthanasie.

Als de Belgische Broeders van Liefde toch euthanasie uitvoeren in hun instellingen, is een breuk met Rome onvermijdelijk: “dan kunnen deze instellingen niet langer tot onze orde behoren. Ik heb daarover met de Staatssecretaris Pietro Parolin gesproken en die heeft mij bevestigd dat hierover geen compromis mogelijk is. Het zou betekenen dat we deze structuren in de toekomst niet meer kunnen erkennen, hoe pijnlijk die beslissing ook zou zijn”, zegt broeder René Stockman.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen