Minister Geens bereikt akkoord met cipiersbonden: 405 nieuwe aanwervingen

© BLG

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft een voorlopig akkoord bereikt met de vakbonden van de cipiers, die intussen al 11 dagen staken in Brussel en Wallonië. De bonden zullen het akkoord nu voorleggen aan hun achterban. De staking is nog niet van de baan.

'Ik kan aankondigen dat ik aan de vakbonden een protocol voorgelegd heb dat ze bereid zijn te verdedigen bij hun achterban. Dat zullen ze de komende 36 uur doen. Zodoende hoop ik dat als het akkoord met succes verdedigd wordt, we naar een normale situatie kunnen teruggaan', zei minister Geens na een marathonoverleg dat vanmorgen om 10.30 uur begon.

In 2016 zullen 405 nieuwe personeelsleden gerekruteerd worden voor de gevangenissen. Daarvan werden er reeds 100 beslist in het kader van de strijd tegen de terreur. 'Dus er zijn 305 nieuwe aanwervingen', zei Geens. Het protocol dat woensdag voorgesteld werd, maar in de Waalse en Brusselse gevangenissen op een njet stootte, voorzag alles samen 350 aanwervingen. Volgens de minister zal met de bijkomende aanwervingen het personeelskader van eind 2015 behouden blijven, dus met ongeveer 7.000 mensen.

Er is ook een bevriezing beloofd van de besparingen tot eind 2016, wat toelaat om extra technische middelen in te zetten in de gevangenissen, zoals extra bewakingscamera's.

Niet in Vlaanderen

Tijdens de komende 36 uur blijven de stakingsposten aan de gevangenispoorten staan, maar de bonden hebben zich volgens minister Geens geëngeerd dat ze alle personen en diensten zullen laten passeren die nodig zijn zodat de rechten van de gedetineerden gerespecteerd worden.

In Vlaanderen wordt niet gestaakt, al brak vandaag ook een actie uit in de gevangenis van Beveren.

De cipiers staken al 11 dagen lang tegen de besparingen in hun sector. Vooral de optrekking van de pensioenleeftijd en de instelling van een minimumdienst bleven tot vandaag knelpunten in de onderhandelingen.

Woensdag stelde minister van Justitie Koen Geens een protocolakkoord voor dat onder meer 350 aanwervingen voorzag, een bevriezing van de besparingen op 6 procent tot eind 2016, 1 op 1-vervanging van het vertrekkend personeel en een iets grotere flexipremie voor meer personeelsleden in de gevangenissen. Maar het voorstel werd toen aan Franstalige zijde verworpen, daar werd onder andere geijverd voor 400 nieuwe aanwervingen.

Klacht

De staking in Brussel en Wallonië leidt tot onhoudbare toestanden in enkele gevangenissen. De Belgische Staat kreeg al dwangsommen opgelegd door een rechtbank, omdat de basisrechten van gedetineerden geschonden worden. De Franstalige Ligue des droits de l’Homme zei al dat, ‘als de situatie niet snel evolueert’, zij een klacht zou indienen tegen de autoriteiten ‘voor het niet-verlenen van hulp aan een persoon in nood’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen