De Block wil medicinale cannabis bij apotheek

© Photo News

Als het van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) afhangt, wordt de verkoop van medicinale cannabis in de apotheek mogelijk. De Block werkt aan een koninklijk besluit om het middel Savitex te verstrekken aan patiënten met multiple sclerose (MS).

rvs, skn

Dankzij het nieuwe KB van De Block moeten goedgekeurde geneesmiddelen op basis van cannabis verdeeld kunnen worden via apothekers. Nu mag de softdrug alleen gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek.

In de praktijk zou voorlopig alleen de pijnstiller Savitex in aanmerking komen voor verdeling. Na evaluatie door het geneesmiddelenagentschap FAGG werd bovendien beslist dat het medicijn enkel mag gebruikt worden om de symptomen van patiënten met spasticiteit door multiple sclerose te verlichten voor wie andere medicatie niet helpt.

Patiënten die medicinale cannabis willen gebuiken om pijn te verlichten, zoals mensen met terminale kanker, neuropathische pijnen of dwarslaesie krijgen dus geen Sativex. ‘De wetenschappelijke evidentie werd niet voldoende aangetoond tijdens de klinische proeven’, aldus De Block in de Kamercommissie Volksgezondheid.

De Block denkt dat het koninklijk besluit niet in strijd is met het regeerakkoord, dat nultolerantie predikt voor drugs. ‘Ik ben zelf altijd tegen een gedoogbeleid voor cannabis geweest en dat strookt perfect met het regeerakkoord. Ik heb als dokter steeds gewezen op de verslavende en kwalijke gevolgen.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen