1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Obstakels kosten De Lijn miljoenen per jaar

Foutgeparkeerde wagens, voertuigen die laden en lossen op de tramsporen en slecht afgestelde verkeerslichten. Die obstakels kosten De Lijn in Antwerpen ongeveer 1 miljoen euro per jaar, per tramlijn.

TY

Dat blijkt uit een onderzoek van De Lijn, waarvan vandaag de resultaten worden bekendgemaakt.

De belangrijkste hindernissen die de trams ondervinden in de stad Antwerpen werden vastgelegd aan de hand van een camera vooraan tram 24, die rijdt tussen Schoonselhof en Silsburg. Op donderdag 4 september werd tijdens de spits gefilmd, zowel ’s morgens als ’s avonds. De tram, die normaal 51 minuten doet over zijn traject, deed er tijdens de opnamen per rit tot een kwartier langer over.

15 uur tijdverlies per dag

En De Lijn rekende door: in de spits staan er in totaal 60 ritten gepland. Omgerekend geeft dat 60 keer 15 minuten, of 15 uur tijdverlies per dag. De problemen doen zich vooral voor op de plaatsen waar de trams zich tussen het normale verkeer moeten begeven.

Slechts een op de zes trams arriveerde op tijd. Met een perfecte doorstroming zou dezelfde dienstverlening met een viertal trams minder, en daardoor ook met minder personeel, kunnen gebeuren. Dat zou een besparing van ongeveer 1 miljoen euro per jaar per tramlijn betekenen.

Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, laat het filmpje vandaag zien op een studiedag van de gebruikersvereniging TreinTramBus. Net als deze organisatie vraagt ook De Lijn dringend een betere doorstroming voor het openbaar vervoer.

Lees meer in de dinsdagkrant van Gazet van Antwerpen - editie Stad

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER