© André Rouvrois

© André Rouvrois

© André Rouvrois

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Davidsfonds Borgloon organiseert aperitiefgesprek rond Mystieke vrouwen

Op zondag 7 februari werden de leden en andere geïnteresseerden uitgenodigd voor een aperitiefgesprek met als thema ‘Mystieke vrouwen’. Een zestigtal geïnteresseerden daagde op en liet zich meevoeren in de tijd.

André Rouvrois

Afgelopen zondag werd de ochtend interessant gestart in Herberg Klappoel. In het zaaltje genaamd ‘Loons verdiep’, waar de vloer kleurt in het Loonse geel-rood, vond een aperitiefgesprek plaats.

Ditmaal was het thema van de voormiddag ‘Mystieke vrouwen’. Voorzitter van Davidsfonds Borgloon Guy Vijgen leidde het gesprek in, waarna hij het woord gaf aan Katrien Houbey, geschiedkundige en gespecialiseerd in dit onderwerp.In onze contreien ontstond er sinds de twaalfde eeuw een nieuwe beweging van religieus geëngageerde vrouwen. Zij kozen voor een leven vol eenvoud en kuisheid in de geest van het evangelie. Hun levensstijl was nauw verwant met die van religieuzen, toch behoorden zij niet tot deze categorie. Tot op heden zijn er een groot aantal bronnen over hun leven bewaard gebleven. Tijdens het gesprek bekeken we nader hoe zij leefden, wie ze waren, en welke politieke, sociale en religieuze connecties zij hadden.In het klooster van Colen wordt tot op heden een schilderij in bewaring gehouden met een stamboom waarop verschillende cisterciënzer heiligen zijn afgebeeld. Dit schilderij verdiende de nodige aandacht omdat het ons meer kan vertellen over deze mystica, hun relaties en hun tijdsgeest. Er kwam veel belangstelling voor de twee Limburgse mystieke vrouwen: Lutgardis van Tongeren en Christina de Wonderbare.

Wenst u informatie over de activiteiten van Davidsfonds Borgloon? Surf naar http://www.borgloon.davidsfonds.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer