Direct naar artikelinhoud
Ontsnapte gevangenen

De Wever en Geens ruziën, terwijl oplossing klaarligt

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V).Beeld BELGA

Door twee ontsnapte gevangenen in Antwerpen vliegen burgemeester Bart De Wever (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) elkaar in de haren. Nochtans lijkt de oplossing al klaar en gestemd: een algemeen bewakingskorps van 1.700 agenten.

Twee gedetineerden ontsnapten donderdag terwijl ze naar het hof van beroep in Antwerpen werden gebracht. Het duo zou, met de handboeien om, kunnen ontkomen zijn uit een politievoertuig. Eén van de ontsnapten werd de dag zelf nog gevat, de tweede is nog op vrije voeten. En dat is meteen goed voor een nieuw potje armworstelen tussen regeringspartijen. De inzet deze keer: het transport van gevangenen van en naar de rechtbank.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) spreekt over een gedeelde verantwoordelijkheid van justitie en de lokale politie. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever gaat niet akkoord. "Dat is er ver over. Justitie investeert bijna niet in Antwerpen. Er zijn ons 77 mensen toegewezen, maar daarvan zijn er slechts 36 ingevuld", reageerde hij op ATV. "De lokale politie moet nu al alles doen." 

'Justitie investeert bijna niet in Antwerpen. De lokale politie moet nu alles doen'
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)

Waar iedereen het wél over eens is: er is een probleem. En het is niet de eerste keer. Twee weken geleden, bijvoorbeeld, konden drie verdachten niet naar de Mechelse rechtbank gebracht worden voor hun zitting. Er was te weinig veiligheidspersoneel voorhanden. Dus namen hun advocaten de honneurs waar.

Personeelstekort

Ook deze ontsnapping heeft wortels in dat personeelstekort, claimt De Wever. Daarvoor kijkt hij naar het Veiligheidskorps van de FOD Justitie. Dat bestaat uit ongewapende agenten van justitie. Die staan in voor dat transport, zij het in samenspraak met de politie. Die maakt een risicoanalyse voor elk transport. De politie, wel gewapend, springt bij waar nodig. 

Het bijkomend probleem: er zijn veel te weinig agenten binnen het Veiligheidskorps. De federale politie schatte onlangs dat er in België 850 agenten nodig zijn voor al die transporten. De teller staat momenteel op minder dan de helft: 420, al komen er in september nog eens 20 bij. Minister Geens geeft dat tekort toe in een persbericht, al is dat volgens hem niet de aanleiding voor dit geval. "Er waren die dag 11 leden van het Veiligheidskorps aanwezig, wat in de vakantieperiode normaal is."

'Er waren die dag elf leden van het Veiligheidskorps aanwezig, wat in de vakantieperiode normaal is'
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Of het nu acuut of chronisch is, nieuw is het personeelstekort alleszins niet. “Dat is er op alle niveaus. De federale politie alleen al heeft 3.000 mensen tekort. En de Federale kreeg de laatste tijd nog eens tonnen werk extra, met de strijd tegen terreur. Dus schuiven andere taken door naar andere diensten. En dan voelt iedereen die tekorten nog veel scherper, zoals in dit geval.”, zegt veiligheidsexpert Brice De Ruyver (UGent).

1.700 agenten op komst

De oplossing voor deze transportkwestie is een plan dat twee jaar geleden al werd opgesteld en vrijdag werd goedgekeurd op de ministerraad. Het gaat om de oprichting van een Directie Bewaking en Bescherming (DAB) binnen de federale politie. Die zal bestaan uit 1.700 mensen met verschillende profielen: politie-agenten, agenten van justitie, militairen, enzovoort. Zij staan dan in voor onder andere de beveiliging van nucleaire sites en Europese instellingen. Ook transport van en naar de rechtbank zit in dat takenpakket.

'Is er wel genoeg nieuw geld? We mogen niet zomaar schuiven met bestaande budgetten'
Vincent Houssin, VSOA-politie

“Een grote stap voorwaarts, dan hebben we eindelijk eenheid van commando en een duidelijke beleidslijn",  zegt Carlo Medo van politievakbond NSPV. “1.700 mensen moet volstaan, maar wanneer haal je die binnen? Het zal nog een paar jaar duren voor die er allemaal zijn.” 

Die bedenking maakt ook Vincent Houssin van VSOA Politie zich. “En wordt er wel genoeg nieuw geld voor uitgetrokken? Zoniet belandt de rekening meestal bij de politie. We mogen hiervoor vooral niet schuiven met bestaande budgetten", zegt Houssin. “En dan zijn er nog de statuten: de mensen in het Veiligheidskorps verdienen vaak veel meer dan de politieagenten. Dan moeten we ook de loonschalen grondig herbekijken.”