Direct naar artikelinhoud
Update

Premier roept kernkabinet vanavond opnieuw samen

Premier Charles Michel zet de bilaterale gesprekken voort.Beeld Reporters / QUINET

Premier Charles Michel roept zijn vicepremiers vanavond opnieuw samen, nadat hij een hele dag bilaterale gesprekken met hen had gevoerd. De vergadering zal waarschijnlijk omstreeks 19.30 uur van start gaan, zo werd vernomen in kringen rond de onderhandelaars.

Oorspronkelijk viel te horen dat het enkel om een vergadering met de premier en zijn vicepremiers zou gaan, maar mogelijk schuiven de ministers van Begroting en Financiën ook mee aan tafel.

Vanmorgen luidde het dat de piste van een heffing op effectenrekeningen nog steeds op tafel ligt. De premier moet nu aftasten onder welke modaliteiten de regeringspartners met die taks kunnen leven.

Weekend
Afgelopen weekend moest de eerste minister teruggrijpen naar bilaterale gesprekken, nadat Open Vld zich had verzet tegen de piste voor de heffing op effectenrekening. Die lag op tafel als alternatief voor de meerwaardebelasting waar CD&V al lang vragende partij voor is, maar die voor Open Vld en N-VA niet door de beugel kan. Ook N-VA loopt overigens niet over van enthousiasme voor de taks op de effectenrekeningen.

Het kernkabinet kwam gisterenavond enkele uren samen. Daar werd afgesproken dat de premier eerst nog een reeks gesprekken onder vier ogen met zijn vicepremiers zou voeren, om nadien weer plenair te vergaderen. Wellicht zoekt premier Michel tijdens zijn bilaterales naar een manier om de heffing voor iedereen verteerbaar te maken, op basis van de toegepaste parameters.

Werk
Er ligt nog een pak werk op de plank: niet alleen het begrotingswerk, maar ook de rechtvaardige fiscaliteit en de discussie over de effectenrekening, de hervorming van de vennootschapsbelasting en enkele tientallen voorstellen in de sociaal-economische sfeer. Het is niet helemaal duidelijk of een oplossing voor Arco deel uitmaakt van de onderhandelingen.