Frank Acheampong in het shirt van Ghana© HNB

Acheampong met Ghana naar halve finale Africa Cup

Ghana heeft zich zondag bij de laatste vier landen op de Africa Cup geschaard. De Black Stars waren in hun kwartfinale een maatje te sterk voor Guinee. Na 90 minuten stond er 3-0 op het scorebord. Bij Guinee mochten Anderlecht-spelers Idrissa Sylla als Ibrahima Conté starten, bij Ghana viel Frank Acheampong in.

qyen

De wedstrijd kon niet beter starten voor de Ghanezen. Al na vijf minuten kreeg Ayew de bal in het Guinese strafschofgebied. Met een mooi hakje zette hij Atsu alleen voor doel die de bal in de verste hoek plaatste. Vlak voor affluiten van de eerste helft ging Guinee-verdediger Sankoh in de fout. Na mistasten van de bal kwam Appiah plotsklaps alleen voor Guinee-doelman Yattara, die de bal onder hem in doel zag verdwijnen. In dezelfde fase kwetste Sylla zich. Hij moest nog voor het einde van de eerste 45 minuten gewisseld worden. Een domper voor de spits, die getransfereerd werd naar Anderlecht.

Ook in de tweede helft bleven de Black Stars de wedstrijd onder controle houden. Op het uur legde Atsu de wedstrijd in een definitieve plooi. De vleugelaanvaller leek vanop de rechterkant een voorzet te gaan trappen, maar krulde de bal echter mooi in de verste hoek. Meteen het tweede doelpunt van de avond voor Atsu. Conté kreeg nog de kans om te milderen voor zijn land, maar zijn schot ging te onbesuisd over. De Guineeër zag zijn Anderlechtmaatje Acheampong twaalf minuten voor affluiten invallen voor Ghana. Een grote kans viel er echter niet meer te noteren. Enkel Guinee-doelman Yattara liet zich nog negatief opmerken. Helemaal in blessuretijd werd hij met rood van het veld gestuurd na een gemene tackle op de doorgebroken Gyan.

Ghana treft in zijn halve finale Equatoriaal Guinea, dat zich verrassend tot de beste vier landen heeft geknokt op deze Africa Cup. In zijn kwartfinale schakelde het organiserende land het Tunesië van Georges Leekens uit met 1-2.

Georges Leekens strandt met Tunesië in kwartfinales Africa Cup

© AFP

Georges Leekens heeft zich zaterdagavond met Tunesië niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de Africa Cup. De Belgische coach ging met zijn ploeg met 2-1 onderuit tegen gastland Equatoriaal Guinea.

Ahmed Akaichi, spits van Espérance de Tunis, opende in de 71e minuut de score. In de toegevoegde tijd maakte Javier Balboa van op de stip gelijk, zodat er moest verlengd worden. Diezelfde Balboa scoorde op het einde van de eerste verlenging de goal van de kwalificatie.

Volgende week donderdag (5 februari) neemt het gastland het voor een plaats in de finale op tegen Ghana of Guinee. Die treffen elkaar zondag.

Eerder op de dag haalde DR Congo het in de eerste kwartfinale met 4-2 van Congo-Brazzaville. Woensdag staan Mbokani en Mbemba en co tegenover Algerije of Ivoorkust.