‘Leerplicht invoeren vanaf 5 jaar’

© Patrick Hattori

Het parlement van de Federatie Wallonië-Brussel - de Franse gemeenschap - buigt zich dinsdag over een resolutie van de meerderheidspartijen PS en cdH om de leeftijd vanaf wanneer de leerplicht geldt te verlagen van zes naar vijf jaar. De bevoegdheid daarvoor ligt evenwel op het federale niveau, dus het gaat een vraag van beide partijen aan de regering van de Franse gemeenschap om bij de federale regering op die verlaging aan te dringen.

De verlaging van de leerplichtleeftijd duikt geregeld de kop op. Beide meerderheidsfracties, die federaal in de oppositie zitten, willen er op die manier voor zorgen dat een kind dat de lagere school aanvat, ook al op de kleuterschool heeft gezeten. 'Afwezigheden kunnen een grote schoolachterstand teweeg brengen wanneer leerlingen de lagere school aanvatten. Zo’n achterstand is nadien soms moeilijk, of zelfs onmogelijk, dicht te lopen', zeggen initiatiefnemers Marie-Martine Schyns (cdH), Caroline Désir (PS), Mathilde Van Dorpe (cdH) en Jean-Pierre Denis (PS).

PS en cdH willen dat een verplichte minimale aanwezigheid in de kleuterschool wordt opgelegd. De leerling zal dus in het jaar voorafgaand aan de inschrijving in de lagere school moeten ingeschreven zijn in een kleuterschool binnen één van de drie gemeenschappen in ons land en een bepaald aantal halve dagen aanwezig moeten geweest zijn. Indien de leerling niet aan die voorwaarde voldoet, dan zal de minister van Onderwijs een afwijking kunnen toekennen. De leerling zou dan een individuele begeleiding krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen