Toch geen gewonde Belgen in Nepal, wel 28 vermisten

© Reuters

In Nepal is sinds de aardbeving nog altijd niets vernomen van 28 Belgen, in plaats van 23 van wie eerder sprake. Dat vernam onze redactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook het aantal Belgen in het land is hoger. Het gaat niet om 160 landgenoten, maar om 176. En geen van hen is gewond, in tegenstelling tot eerdere berichten.

Geert Neyt en Annelies Roose

Momenteel bevinden zich in Nepal 176 Belgen, van wie van 28 nog steeds geen enkel nieuws vernomen is, bevestigt Michael Mareel, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, maandagavond. 'Er was eerst sprake van één zwaargewonde en één lichtgewonde landgenoot, maar die berichten waren gebaseerd op foutieve informatie', klinkt het.

Verontrustend is het feit dat nog steeds 28 landgenoten vermist zijn, echter niet, benadrukt Mareel. 'We gaan ervan uit dat ze allemaal nog zullen opduiken. We vermoeden dat ze simpelweg niet de mogelijkheid hebben om contact op te nemen met de buitenwereld. Zeker in hoofdstad Kathmandu is het telefoonverkeer nog altijd heel moeilijk.'

Nog volgens Buitenlandse Zaken gaat het vooral om mensen die in de bergen aan een trektocht bezig waren. Van 148 andere Belgen die in Nepal aanwezig waren op het ogenblik van de ramp, is er ondertussen wel al nieuws.

Opvallend intussen is het feit dat het lijstje van vermisten langer wordt, ondanks de mededeling van Buitenlandse Zaken dat we niet ongerust hoeven te zijn. Volgens Mareel komt dit omdat nog steeds nieuwe mensen bellen om te zeggen dat een familielid in Nepal geen teken van leven geeft.

Personen die ondertussen nieuws hebben van hun familielid in Nepal of een vermissing willen aangeven, kunnen bellen naar twee speciale nummers van het crisiscentrum in Brussel: 02/50 14 000 en 02/510 14 001.

‘Wij nemen dan contact op met onze ambassade in New Delhi of de ereconsul in Kathmandu om ter plaatse uit te zoeken of er nieuws is over die mensen.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen