© Dirk Van de Velde

Huwelijken verhuizen naar Hoeve Dieseghem

Binnenkort vinden er even geen huwelijken meer plaats in de trouwzaal van het stadhuis. Eenmaal de verbouwingen daar beginnen, verhuizen ze naar Hoeve Dieseghem. De kosten om die zaal aan te passen, bedragen zo’n 160.000 euro.

seppe slaets

De gemeenteraad keurde zopas het budget en de nodige aanpassingen goed. Het gaat onder meer om het verbeteren van de toegankelijkheid en het aanleggen van een portaal met een extra overdekking.

Hoeve Dieseghem ligt in de Wouter Volcaertstraat in de gelijknamige wijk Dieseghem. De oude boerderij doet nu voornamelijk dienst als locatie voor kleinere culturele aangelegenheden en voorstellingen.

Parkeerproblemen

Volgens burgemeester Erik Broeckx (N-VA) voldoet Hoeve Dieseghem het best om hier de burgerlijke huwelijken onder te brengen. “Andere alternatieven waren praktisch te moeilijk. In Fort 4 kan het niet meer. En in Kasteel Cantecroy bleek het ook allemaal te moeilijk. Het is als gebouw ook best wel romantisch.”

Maar Vlaams Belang-fractieleider Mark Schampaert meent dat de plannen heel wat parkeerproblemen in de buurt zullen veroorzaken. “Volgens mij kent u de omgeving daar te weinig. Daar kunnen amper wagens parkeren. Wat als er tientallen mensen een huwelijk bijwonen? Waar moeten die met hun wagens blijven?”

Schepen van Patrimonium Koen Dehaen (N-VA) verwacht niet echt problemen. Hij verwijst naar de huidige activiteiten die volgens hem zelden parkeerproblemen veroorzaken. “Vele huwelijken zijn van families uit Mortsel. Dus mensen komen vaak met de fiets. Bovendien kunnen de ­omliggende straten wel wat aan.”

Extra feestlocatie

Ook over het prijskaartje van 160.000 euro rijzen vragen. Maar de langetermijnvisie moet het hoge bedrag voor de aanpassingen rechtvaardigen. “We zijn al geruimte tijd op zoek naar een kleine locatie waar families of vrienden iets kunnen vieren. Dit biedt de oplossing. Dus als de huwelijken opnieuw naar het stadhuis trekken, verhuren we Hoeve Dieseghem voor kleinere festiviteiten. En met de stad houden we er in de toekomst ook ontvangsten en recepties”, zegt Dehaen.