© Wout Engels

Hove en Lint willen intens samenwerken (maar niet fuseren)

De gemeenten Hove en Lint onderzoeken deze zomer welke diensten in de toekomst kunnen samenwerken. Of alles ook daadwerkelijk in een intergemeentelijke akkoord uitmondt, wordt pas in november beslist. “Maar een fusie is niet de bedoeling”, stellen de twee burgemeesters beslist.

Wout Engels

De buurgemeenten zullen concreet bekijken op welk gebied de technische ploegen en de diensten wonen, stedenbouw, milieu en mobiliteit van beide gemeenten elkaar kunnen versterken. “Nu moeten we voor ons eerder beperkte grondgebied een eigen organisatie met bijbehorende infrastructuur uitbouwen en onderhouden”, klinkt het bij Luc Vanrusselt, gemeentesecretaris in ­Hove. “Er zijn volgens mij voldoende raakpunten tussen beide besturen om tot een akkoord te komen dat de werking van onze diensten zo optimaal mogelijk zal maken. We worden met dezelfde uitda­gingen geconfronteerd: vacatures die niet ingevuld geraken, een stijgend aantal opdrachten en de steeds grotere vraag naar expertise.”

“Een gerichte en weldoordachte samenwerking van bepaalde diensten kan de dienstverlening voor onze inwoners verbeteren en tegelijkertijd kostenbesparend werken, of toch op zijn minst de kosten niet doen oplopen”, vult zijn Lintse collega An Romeyns aan. “Uiteraard willen we een samenwerking op lange termijn, die dus deze legislatuur overschrijdt.”

Elkaar aanvullen

De gemeenteraad in Hove keurde de aanzet tot onderzoek maandag al goed, Lint volgde gisteravond.

“Het is de bedoeling dat onze diensten elkaar zullen aanvullen”, zegt burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) van Hove. “Op onze stedenbouwkundige dienst moeten we bijvoorbeeld beroep doen op een externe kracht, terwijl de ambtenaar die dat in Lint doet ons uit de nood zou kunnen helpen. Daar heb je natuurlijk goede afspraken voor nodig. De Vlaamse en federale overheid leggen ons daarnaast steeds meer taken op en we moeten die kunnen blijven uitvoeren. Daarom is samenwerking echt wel iets waar we over moeten nadenken. Over een fusie wordt er niet gesproken. Dat is volgens mij ook helemaal niet aan de orde. Al kan ik natuurlijk niet in de toekomst kijken.”

Zowel Lint als Hove doen een beroep op ­Mondea, een bedrijf dat besturen en organisaties ondersteunt bij organisatorische en strategische beslissingen. “We zitten op veel vlakken al op dezelfde lijn”, vertelt burgemeester Harry ­Debrabandere (N-VA) van Lint. “Die betere samenwerking kan in kleine dingen zitten. Zo heeft Hove een hoogwerker, wij niet. Onze stedenbouwkundige ambtenaar zou dan weer goed werk kunnen leveren bij hen. Tegen november zullen we weten wat er juist mogelijk is. In de toekomst kunnen we dezelfde oefening doen voor andere gemeentelijke diensten. En als andere gemeenten later in dit samenwerkingsverband willen stappen, kan dat ook bekeken worden. Maar het is evengoed mogelijk dat we vaststellen dat iets niet kan of niet hoeft. Dan weten we dat ook weer. Het is in ieder geval niet de voorbode tot een fusie. Integendeel: nauwere samenwerking kan ons net voor een fusie behoeden.”