© Photo News

REACTIES. 'Wow, Nederland niet naar EK en wij nummer 1 van de wereld'

De Rode Duivels waren meer dan tevreden na de sterke partij tegen Israël en het veroveren van de eerste plaats op de wereldranglijst. De Bruyne, Kompany en Mertens konden hun geluk niet op.

lsge01, rahe

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

De Bruyne: 'Als een vis in het water op de nummer tien'

Kevin De Bruyne was een tevreden man. Hij mocht zich alweer uitleven op de nummer tien en deed dat met verve.

'Het was zonder twijfel onze beste eerste helft van deze campagne', opende de man van Manchester City. 'Het vierde kwartier was iets minder, maar na de bevrijdende 1-0 hebben we alles weer in handen genomen. Het klopt dat ik me als een vis in het water voel op de nummer tien-positie, maar misschien spelen we de volgende wedstrijd alweer met een andere opstelling. Ik kan het prima vinden met Hazard en ook Dries Mertens solliciteerde vandaag nadrukkelijk naar een basisplaats.' De kroon op het werk was ongetwijfeld zijn tweede doelpunt uit een vrije trap in amper vier dagen. 'Het is moeilijk om die bal zo te doen vallen, dat vergt veel oefening. Daarom dat het ook zo leuk is dat hij binnen gaat. Al had ik nog een tweede keer moeten scoren in het slot. Ik ben toch wat kwaad op mezelf dat ik die open kans op de paal schiet', sloot hij af met een knipoog.

Kompany: 'Trots om nummer één van de wereld te zijn'

Aanvoerder Vincent Kompany is het eens met De Bruyne over de eerste helft. 'Dat was het beste wat we lieten zien deze campagne, maar we scoren niet. In een mindere tweede helft maken we drie doelpunten, dat is voetbal.' Kompany is zeer trots op de historische eerste plaats op de FIFA-ranking. 'Ik ga het niet speciaal vieren. Het is niet echt een prijs, maar het is een zeer mooie prestatie en ik ben er wel ontzettend fier op. Ik heb het meegemaakt als we tachtigste stonden' blikte hij terug. 'Hoe straf is het niet dat Nederland niet naar het WK gaat en wij nummer één van de wereld zijn?' De verdediger van Manchester City beseft dat het niet altijd even goed was in de voorbije wedstrijden, maar looft de mentaliteit van de ploeg. 'Het is zeker niet perfect geweest, maar we hebben een geweldige instelling getoond. Dat is belangrijk om succes te boeken. Alle landen kennen wel eens een dipje, maar talent komt sowieso bovendrijven. We zijn klaar voor wat komt', sloot hij af.

Doelpuntenmaker Mertens: 'Goed feestje bouwen'

Dries Mertens, die de wedstrijd openbrak, kon zijn geluk niet op bij zijn doelpunt. 'Ik ben er superblij mee. We wilden die eerste plaats in de groep en op de FIFA-ranking enorm graag. Jammer dat ik die eerste kans miste. Het zag er enorm knullig uit, maar de doelman raakte die bal nog net.' Mertens heeft alvast zin in de afterparty. 'Ik ken de dj's niet zo goed, maar we kunnen er wel een leuk feest van maken', lachtte hij.

Nainggolan: 'Tegenstanders zijn bang van ons''We hebben erg goed gespeeld in de eerste helft, maar we konden maar niet scoren', stelde Radja Nainggolan. 'De tegenstanders zijn nu bang van ons, waardoor het niet evident is om een doelpunt te maken. Toen we die eerste treffer lukten, wist ik dat er nog doelpunten zouden volgen.'

'We staan nu wel op de eerste plaats van de FIFA-ranking, toch zijn er nog een aantal landen die meer ervaring op grote toernooien hebben dan ons. Wij moeten de ervaring van het voorbije WK meenemen naar het EK in Frankrijk.''Ik voel veel vertrouwen van de bondscoach. Er zit enorm veel kwaliteit in onze ploeg, al denk ik dat het op het vlak van mentaliteit nog wat beter kan. We moeten aan het EK beginnen met het idee dat we het toernooi willen winnen', besloot Nainggolan.

Meunier: 'Op het EK één van de favorieten''Het is een hele eer dat ik deel mag uitmaken van deze ploeg', aldus Thomas Meunier, die tegen Israël in de 58e minuut inviel voor aanvoerder Vincent Kompany. 'Ik kreeg nu een halfuur speelgelegenheid. En in Andorra mocht ik in de basis starten. Ik mag niet klagen. Vandaag voelde ik wel duidelijk dat Israël van een heel ander niveau dan Andorra is.''Op het EK zal België één van de favorieten voor de eindzege zijn. Iedereen in het buitenland kent de Rode Duivels. Met uitzondering van enkele spelers in de Belgische competitie, speelt iedereen voor grote clubs in grote competities.'

'Die eerste plaats op de ranking van de Wereldvoetbalbond is historisch. In geen enkele andere sport is een Belgisch team in iets gelijkaardig geslaagd', besloot Meunier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER EK 2016 Frankrijk