© blg

1 / 16
thumbnail: null

Historisch: Rode Duivels nummer 1 van de wereld na zege tegen Israël

Sprookjes bestaan: de Rode Duivels zijn de nieuwe nummer 1 van de wereld én trekken als groepswinnaar naar het EK voetbal in Frankrijk deze zomer. In het Koning Boudewijnstadion werd de laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël met 3-1 gewonnen na goals van Dries Mertens, Kevin De Bruyne en Eden Hazard in de tweede helft. De eerredder van Israël was slechts een voetnoot. Bovendien leed Nederland alweer een pijnlijke nederlaag tegen Tsjechië (2-3) en door die uitschakeling van Oranje is België ook reekshoofd op de loting van het EK.

vml

Nog voor match in Andorra maakte Wilmots al bekend dat Fellaini zou starten tegen Israël, Witsel verhuisde daardoor naar de bank. Ook Kompany en Lombaerts maakten hun rentree, waardoor Alderweireld en Vertonghen weer op de flanken acteerden. Lukaku stond diep in de spits.

De Belgen begonnen opvallend gretig aan de partij en vooral uitbinkers Dries Mertens, Eden Hazard en Kevin De Bruyne toonden zich. Nainggolan, De Bruyne en Mertens probeerden het van buiten de zestien maar kregen de bal niet voorbij doelman Marciano. De bezoekers waren voor rust één keer gevaarlijk: Tal Ben-Haim II trapte een vrije trap tegen de paal. De Rode Duivels bleven echter drukken maar een doelpunt bleef uit. Lukaku schoof een bal in het zijnet en was dan ongelukkig bij een voorzet van Vertonghen, Kompany krulde het leer enkele centimeters over. Aan kansen voor rust geen gebrek maar er vielen geen doelpunten in een erg genietbare eerste helft.

De Duivels gingen na rust meteen door op dat elan en opnieuw volgden de kansen elkaar op. Lukaku trapte een unieke kans in het zijnet en Kompany kopte in de handen van de doelman. Er slopen echter steeds meer slordigheden in het spel van de Belgen en Wilmots bracht met Meunier een aanvallende rechtsback in de ploeg, Kompany werd uit voorzorg naar de kant gehaald. Even leek het spel in te zakken, tot Dries Mertens in de 64ste minuut op aangeven van Kevin De Bruyne de ban brak: 1-0. Origi en Witsel kwamen nog in het spel voor Lukaku en Fellaini maar het was uitblinker De Bruyne die er met een heerlijke vrije trap 2-0 van maakte. Eden Hazard zette met de 3-0 de kers op de taart, deze keer was Mertens de aangever. Hemed scoorde nog de eerredder voor Israël maar daar bleef het bij.

Ondanks de koude barstte een heus feestje met vuurwerk los in het Koning Boudewijnstadion, op de beats van dj’s Dimitri Vegas en Like Mike. Door deze zege zijn de Rode Duivels immers groepswinnaar in Groep B, Wales mag als tweede mee naar Frankrijk en Bosnië-Herzegovina speelt barrages.

Opmerkelijk:

De Rode Duivels versierden heel wat kansen maar doelman Marciano, invaller bij Moeskroen, gaf geen krimp. Tot Dries Mertens uithaalde en even later De Bruyne hem op zijn plaats zette. Hazard maakte het nog even pijnlijker...