© ABVV

Vakbondsvrouwen trekken naar Brussel tegen ‘vrouwonvriendelijke’ regering

Met de actie ‘Vrouwen in de vuurlijn van de regering’ trekken donderdag honderden vrouwen van de socialistische vakbond ABVV de Brusselse straten op. Bedoeling is te protesteren tegen de besparingsmaatregelen van de huidige regering, ‘die vooral voor vrouwen bijzonder hard zijn’.

aro

Voor de ABVV-vrouwen beginnen de regeringsmaatregelen iets langer dan een jaar na de verkiezingen goed duidelijk te worden. ‘De gevolgen van langer werken voor minder loon, harder werken voor een lager pensioen, minder sociale bescherming, duurdere en tegelijk minder openbare diensten en daarbovenop een asociale en onrechtvaardige fiscaliteit, treffen alle werknemers. Maar de besparingsmaatregelen van de regering-Michel zijn vooral voor vrouwen bijzonder hard. Zij krijgen de zwaarste rekening gepresenteerd’, klinkt het in een persbericht.

De vrouwen zullen donderdag om 10.30 uur vertrekken op het Sint-Jansplein in Brussel, om rond 14 uur aan te komen aan de Financietoren, de bekende wolkenkrabber op de hoek van de Koningsstraat en de kleine ring in Brussel. Vooral de indexsprong zit hen zwaar. ‘Vrouwen verdienen nu al minder dan mannen, werken vaker deeltijds en zullen dus nog zwaarder getroffen worden’, klinkt het. ‘Daarom moet de loonkloof van 20 procent tussen vrouwen en mannen worden weggewerkt.’

Hoger minimumloon en verplicht vaderschapsverlof

Daarnaast kan ook de verhoging van de pensioenleeftijd op weinig begrip rekenen. ‘Vervroegd met pensioen gaan, kan nu pas vanaf 63 jaar met een loopbaan van 42 jaar. Als je weet dat de gemiddelde loopbaan van vrouwen in België slechts 34 jaar is en het minimumpensioenbedrag berekend wordt op 45 jaar, dan drijft de regering al deze vrouwen richting armoede’, klinkt het.

Om de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt te verbeteren, roept het ABVV onder meer op het minimumloon te verhogen, voltijds werken op te waarderen, meer vrouwen de toegang tot opleidingen te garanderen en het vaderschapsverlof te verplichten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer