© ISOPIX

REACTIES. “Als marktkramer was hij geboren, als rasartiest is hij gegaan”

Het regent overal reacties op het overlijden van Eddy Wally. Minister van Cultuur Sven Gatz bewaart warme herinneringen aan de Vlaamse charmezanger die gisterenavond op 83-jarige leeftijd overleed. Hij wenst zijn dochter Marina, zijn naasten en de vele vrienden en fans veel sterkte.

“Met zijn hoed, zijn blitse zonnebril en de glinsteringen in zijn kostuums bracht hij dromen in de Vlaamse huiskamers”, herinnert Sven Gatz zich. “Over zijn vliegmachien, over Amerika of over zijn chérie, zoals in het gelijknamige liedje waarmee hij in 1966 debuteerde.”

“Ik hoorde hem graag vertellen over zijn fabelachtige buitenlandse successen. Hij was thuis in Las Vegas, in Moskou, in Peking of in Parijs. Maar toch vooral in Ertvelde. Hoewel hij zich daar als zanger niet op kleedde, blijft Eddy Wally voor mij ook altijd die geweldige volksjongen die met handtassen op de markt stond.”

In 2012 gaf Eddy Wally nog een memorabel afscheidsconcert in Kortrijk. Nu is ‘The Voice of Europe’ eindelijk terug bij zijn geliefde cherie Mariëtje, besluit Gatz.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois betuigde via Twitter zijn medeleven aan de nabestaanden van Eddy Wally. “RIP Eduard V D Walle, alias Eddy Wally. Als marktkramer geboren, onvergetelijk als Vl charmezanger die velen gelukkig maakte, mijn medeleven.”

Zanger Christoff was één van de eersten om te reageren op het overlijden van collega Eddy Wally. “Heel veel sterkte aan Marina Wally en haar familie met het overlijden van onze goeie vriend Eddy. Wat zal hij blij zijn om Marietje terug te zien. Ze zijn eindelijk weer samen. Bedankt voor je oprechte vriendschap mijn vriend! We gaan je eeuwige glimlach missen!”

Televisiemaker Eric Goens volgde Eduard Van de Walle enkele maanden voor Kroost, dat in het voorjaar van 2014 op Vier werd uitgezonden. “Toen ik ruim twee jaar geleden voor het eerst naar Eddy Wally toe ging, was dat met een grote onzekerheid. Ging er achter die karikaturale man met grote hoeden en Las Vegas-pakken wel een echte Eddy schuil? Maar ik heb Eddy Wally toen leren kennen als iemand die heel goed wist waar hij mee bezig was, hij was een echte zakenman.”

De Kroost-aflevering rond Eddy Wally wordt zondagavond opnieuw uitgezonden op Vier om 23.05 uur.

Johan Verminnen, voorzitter van auteursrechtenvereniging Sabam en al veertig jaar actief in het Vlaamse muzieklandschap, heeft het succes van Eddy Wally van op de eerste rij meegemaakt. “Wat een carrière. Als Eddy optrad, dan lokte dat zowel jong als oud. Die jongeren vonden dat misschien humor. Maar het oudere publiek was echt ontroerd als Eddy zong. En dat is muziek. Het gaat om ontroering, en hij kon ontroeren.”

Eddy Wally oversteeg volgens Verminnen de muziek. “Hij was een ster, een zanger maar ook curiosum van het levenslied. Hij viel op, op alle mogelijke manieren Maar tegelijkertijd had het ook iets aandoenlijk. Het was een zodanig curieus figuur dat ik niet zeker weet of hij wel alles besefte.”

De Zelzatenaar heeft er alleszins alles uitgehaald, denkt Verminnen. “Hij heeft zijn weg gemaakt. Zijn carrière valt met niemand te vergelijken. Dus ik zou zeggen: opdracht geslaagd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer