Dominique Baeyens: "Red Dragons hebben dringend meer internationale ervaring nodig"

© Photonews

Bondscoach Dominique Baeyens erkende na de uitschakeling op het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn dat zijn Red Dragons te veel fouten maakten, maar onthield ook positieve zaken. “We zijn er telkens dicht bij, maar die uitschieter komt er niet. De progressie is er, maar tegen de toplanden komt het er nog niet uit.”

“Ik moet daar met de groep nog eens deftig over praten. We halen goede cijfers, we krijgen schouderklopjes van vele andere landen, maar de belangrijke punten maken we niet. We betalen nog altijd leergeld. We missen ook een figuur als bijvoorbeeld Grözer, maar gaan we die vinden tegen 2020?”

Toch zag Baeyens ook positieve punten. “De ervaring die we hier opdoen, is ontzettend belangrijk voor de toekomst. Misschien dat we in de komende World League-wedstrijden wel dat setje kunnen binnenhalen tegen bijvoorbeeld Brazilië. Maar dan moeten we echt wel op bepaalde posities in het team er spelers bij krijgen die een meerwaarde betekenen. Let wel, ik heb hier geen moment meer gedacht aan de afwezigen. Dat helpt toch niet en ze hebben zelf hun beslissing genomen. Intussen steken wel enkele jongeren hun neus aan het venster, maar of ze al kunnen concurreren voor bepaalde posities is nog de vraag.”

“Onze blok-defense werkte uitstekend en bij de opslagen namen we enkele geslaagde opties. Alleen, die twee keer 3-0 is te zwaar. Het zijn die cijfers die mensen onthouden, maar ze vergeten snel dat we tegen Duitsland in twee sets met 22-19 leidden en dat we tegen Polen vijf setpunten versierden. In zulke kwalificatietoernooien moet je outstanding zijn. Nog positief is dat we eigenlijk aan verjonging gedaan hebben, zonder met het niveau te breken. En dan hebben we nog jongens als Lecat in de ‘pipeline’. Ik denk dat de gemiddelde leeftijd van de spelers op het terrein amper 26 jaar is. Enkelen hebben dringend meer internationale ervaring nodig. Met deze generatie kunnen we nog bouwen naar Tokio 2020 toe. Vrijdag krijgen we tegen Servië nog een bijkomende nieuwe ervaring om te spelen tegen ploegen op een hoger niveau.”

Velen vroegen zich af waarom in de beslissende fase van de tweede set - toen de Belgen vijf setpunten kregen - Stijn D’Hulst niet opnieuw vervangen werd door de iets grotere en iets meer ervaren Matthias Valkiers. Baeyens erkende het probleem. “Een moeilijk punt, maar ik kreeg van de coachesstaff zelf niet de verwittiging dat er al vijf wissels opgebruikt waren en dus kon ik Valkiers niet meer inbrengen. Ik ben natuurlijk de hoofdverantwoordelijke en ik had niet meer gedacht aan de vervanging van Rousseaux door Baetens. Het was wel niet de bedoeling om met D’Hulst in die fase van de match te spelen, maar dan nog hadden we kansen om het af te maken.”

Matthias Valkiers: "Goed, maar net niet goed genoeg"

Valkiers moest dus nagelbijtend op de invallersbank toekijken hoe zijn ploeg geen enkele van de vijf setballen kon verzilveren. “Het is wat het is. Maar met de jongens die op het terrein stonden, moesten we het ook hebben afgemaakt. Misschien hebben we de kwalificatiekansen nog meer vergooid in twee sets tegen Duitsland. We zijn goed, maar net niet goed genoeg. Ik ben die uitspraken beu. We moeten dat niveau overstijgen, want we zijn wel goed genoeg. Natuurlijk sta je wel te kijken van de sterke Poolse organisatie, maar daarom is die ploeg ook wereldkampioen. Vrijdag moeten we tegen Servië de mogelijkheid meepakken om weer ervaring op te doen tegen een topploeg. Ik wil met een goed gevoel naar huis. Anderzijds vind ik dat deze groep nog jong genoeg is om ook binnen vier jaar weer mee te doen voor een plaatsje op de Olympische Spelen.”

Gert Van Walle: "Foutjes op cruciale momenten"

“Wil je tegen ploegen als Polen winnen, dan moet je echt top zijn”, weet ook Gert Van Walle. “Winst in de tweede set zou een mentale opsteker geweest zijn. Het is ons niet gelukt, omdat we enkele foutjes maakten op die momenten, terwijl Stijn D’Hulst op dat moment op de spelverdeling niet echt kon meedoen in de blokvorming, hoewel we met hem in het verleden zeker ook al matchen konden winnen. Toegegeven: in de andere twee sets moesten we de wet van de sterkste ondergaan.”

“Ondanks de nederlaag beleefde Van Walle nog behoorlijk plezier aan de match. “Je droomt er als kleine jongen van om in dit soort matchen te kunnen meespelen en dan sta je hier tegen de wereldkampioenen, met een Kurek, die soms ongelooflijke punten maakt. Ik wilde dat ik het ook zo kon. Ik hoop dat we met een positieve noot mogen eindigen en het toernooi afsluiten met een mooie prestatie tegen Servië. We moeten nu alles absorberen en analyseren en er de juiste lessen uit trekken, zodat we niet meer op deze manier verliezen. Zeker niet meer verliezen zoals tegen Duitsland.”

Jelle Ribbens: "Besef dat je tegen beste ploegen speelt"

Libero Jelle Ribbens mocht bij zijn debuut als international op een goed toernooi terugblikken. Zelf blijft hij bescheiden. “Het was niet echt schitterend”, vond hij. “Er zijn nog veel puntjes om bij te leren en dingen die ik kan verbeteren. Ik besef dat ik zeker nog keihard moet trainen om in dit internationale gezelschap mee te kunnen. Je weet dat je tegen de beste ploegen speelt, maar het was hier soms echt wel impressionant, al zijn we ook niet echt weggeblazen en hadden we tegen Duitsland in principe wel winstkansen. We hebben een bepaald doel voor ogen en we weten dus wel waarheen we willen. Zelf wil ik zeker tot deze groep blijven behoren. Ik heb hier wel geleerd dat ik me eigenlijk niet moet inhouden tegenover mijn medespelers. Natuurlijk wil je bij een debuut niet dadelijk ‘de grote Jan’ spelen, die eens komt zeggen hoe het moet. Maar toch kan ik wellicht - zoals ik dat in mijn club Nice wzl doe - ervoor zorgen dat ik mijn ploegmaats nog meer oppep, dat ik een stimulerende rol kan spelen, zoals ik dat in de ploeg voor de Europese Spelen in Bakoe wel kon doen.”

Geen Olympische Spelen voor Belgische volleymannen

© VDB

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Red Dragons zien we deze zomer niet terug op de Olympische Spelen in Rio. Onze Belgische nationale mannenvolleybalploeg verloor in Berlijn ook zijn tweede wedstrijd in het olympisch kwalificatietoernooi en is nu mathematisch uitgeschakeld. De Red Dragons speelden een verdienstelijke match tegen wereldkampioen Polen, maar verloren toch verdiend met 3-0. Setstanden waren 25-20, 30-28 en 25-19. In hun eerste wedstrijd hadden ze dinsdag al een 3-0 nederlaag geleden tegen gastland Duitsland (CEV-4).

België startte tegen Polen met Tomas Rousseaux, Pieter Verhees, Matthias Valkiers, Sam Deroo, Simon Van de Voorde, Gert Van Walle en libero Jelle Ribbens. Bram Van den Dries, Pieter Coolman, Stijn D'Hulst en Seppe Baetens kwamen in. Zonder veel reële illusies aan de wedstrijd begonnen, deden de Red Dragons het aanvankelijk lang niet slecht. Via Deroo en Rousseaux bouwden ze zelfs een kleine voorsprong op (3-5, 7-8), maar het Poolse blok werd juister afgesteld en de Belgen werden in de fout gedwongen (14-10). Langs Verhees en Deroo werd wel het evenwicht behouden, maar het puntenkloofje kregen ze niet meer dicht.De Dragons werden in de tweede set na een slechte start (3-0) zeker niet weggespeeld door de wereldkampioenen. Met de hulp van een goede verdediging, puntjes van Baetens en Deroo en fouten bij de Polen kwamen onze landgenoten opnieuw in de match bij 14-13. Valkiers, Deroo en weer Poolse fouten brachten de Red Dragons aan een 18-20 voorsprong. Vanaf dan werd het een echte thriller, waarin de Belgen het alweer niet konden afmaken in "money time" hoewel ze liefst vijf setballen en de hulp van een serverend falende Kurek kregen. De Polen straften met enkele block-outs een aantal ongelukkige Belgische keuzes af en scoorden wel op hun tweede setpunt.Ook in de derde set hielden de Belgen lange tijd gelijke tred. Bij 18-16 namen de Belgische foutjes toe en sloeg de poort naar Rio definitief dicht. Vrijdag speelt België nog in een wedstrijd zonder belang tegen het eveneens uitgeschakelde Servië (CEV-6). Polen en Duitsland zijn allebei zeker van hun stek in de halve finales en strijden om de groepswinst.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen