Katusha hoopt op clementie na tweede positieve dopingtest

© BELGAIMAGE

© rr

© REUTERS

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Krijgt Team Katusha straks een collectieve schorsing nadat Eduard Vorganov en Luca Paolini positief testen op doping? De UCI-reglementen zeggen van wel, maar het Russische team pleit onschuldig. “De ploeg staat hier helemaal buiten”, zegt woordvoerder Philippe Maertens.

JAN-PIETER DE VLIEGER

Wielrennen op Sportwereld.be

De positieve test op Meldonium van renner Eduard Vorganov kan Team Katusha duur te staan komen. Na de cocaïneplas van Luca Paolini van 7 juli is het een tweede dopinggeval binnen een periode van één jaar. De UCI-reglementen schrijven dan een collectieve schorsing van vijftien tot vijfenveertig dagen voor. Een maatregel die begin 2015 in het leven werd geroepen. Renners – ook Jurgen Van den Broeck – zouden zo belangrijke voorbereidingswedstrijden missen.

De disciplinaire commissie van de UCI zal ‘eerstdaags’ de strafmaat uitspreken, maar het Russische team is ervan overtuigd dat het zover niet hoeft te komen. “Wij staan hier als ploeg helemaal buiten”, zegt woordvoerder Philippe Maertens. “Er heeft in het wielrennen een hele cultuuromslag plaats gevonden en sowieso is het absurd te veronderstellen dat een team renners zou assisteren in het gebruik van bijvoorbeeld cocaïne. Wij gaan heel ver in de strijd tegen doping. Jurgen Van den Broek merkte op dat hij nog nooit zoveel documenten moest ondertekenen bij een team.”

Ruimte

Precies daarvan moet Katusha de UCI nu overtuigen. De reglementen laten ruimte voor clementie ‘als geen enkel lid van de ploeg betrokken is en als het team alle mogelijke maatregelen heeft genomen om het gebruik van doping tegen te gaan’. “Dat is bij ons ook het geval”, aldus Maertens.

Hoe het geval Vorganov dan is kunnen gebeuren? “Geen idee”, zegt Maertens. “Ik laat mij vertellen dat Meldonium een product is dat Russische renners vaak gebruikten voor het op de verboden lijst stond. Maar wij hebben een Russische teamarts die onze renners voor dit seizoen heel duidelijk heeft gebrieft over alle nieuwigheden inzake antidoping. Kennelijk heeft Vorganov dan niet zitten opletten. Maar sowieso moet elk product dat een renner neemt, getoetst worden bij de ploegdokter. Ook dat is een heel duidelijk beleid. Als het B-staal straks positief blijkt, dan volgt voor Vorganov ontslag.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen