Pastoor voor de rechter wegens te luid klokkenspel

Goede Vrijdag wordt een spannende dag voor priester Luc Mertens. De pastoor van het Oost-Vlaamse Stekene verschijnt dan voor de rechtbank omdat buurtbewoners klagen dat de kerkklokken te veel lawaai maken.

fvranckx

In februari liet pastoor Mertens de luidsprekers van de parochiekerk vervangen door klokken uit een klooster in Beveren.

"Maar die doen ons om het halfuur opschrikken", klaagt buurtbewoner Kris De Brabandere in Het Laatste Nieuws. "Het ergste is het angelus: een reeks van liefst 58 slagen die soms drie keer per dag weerklinkt. In de tuin heb ik liefst 85 decibel gemeten."

Dat om toch al gauw overeen met een luide zaagmachine of een mixer, en daar ergert de buurt zich aan. "Ook al omdat hier al lang geen zondagsmis meer is. We willen de klokken niet weg, maar vragen wel om ze enkel te gebruiken als er een eredienst, begrafenis of huwelijk is."

Ondanks een handtekeningenactie, waar 35 mensen aan deelnamen, blijven de klokken luiden. En dus dagen de omwonenden de priester voor de vrederechter.

"Onverdraagzaaamheid"

"Kerkklokken zijn een deel van ons cultuurpatrimonium", reageert priester Mertens. "Een firma is trouwens de klokken al komen bijstellen, zodat ze minder lawaai maken en de klokken weerklinken enkel nog tussen 9 en 20 uur en niet meer tussen 8 en 22 uur -zoals daarvoor. Het angelus wordt bovendien maar één keer meer gespeeld in plaats van drie keer per dag."

"Ik vind het erg dat er zo veel onverdraagzaamheid is. Hopelijk wordt dit geen precedent. Ik heb er goeie hoop op dat de rechter begrip zal tonen. Maar het mag er niet te lang duren, want ik moet daarna wel nog een mis opdragen"", aldus de geestelijke.

Beeld: Google Streetview

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER