© REUTERS

FIFA schaft makelaarslicentie af, Belgische bond zet registratiesysteem op poten

De Wereldvoetbalbond FIFA vaardigt vanaf morgen/woensdag 1 april nieuwe reglementen uit met betrekking tot de activiteiten van spelersmakelaars in het voetbal.

Vanaf woensdag hebben de makelaars, die spelers en clubs bijstaan bij transfers en contractonderhandelingen, geen licentie meer nodig om in het voetbal actief te zijn. Tot op heden moesten de makelaars beschikken over een licentie, die na een examen verstrekt werd door de nationale bond in het land waar de makelaar gedomicilieerd was en waarmee hij wereldwijd mocht werken. In de praktijk werd er echter heel wat misbruik van het systeem gemaakt.

‘Transfers waren niet transparant genoeg en de transacties waren vaak een voedingsbodem voor gedrag dat het voetbal schade toebrengt. Heel wat transfers werden dan ook uitgevoerd door makelaars die niet in het bezit waren van een geldige licentie’, liet de FIFA weten.

In het nieuwe systeem wil de Wereldvoetbalbond het controlepunt verschuiven van de makelaars naar de transacties. Spelersmakelaars hebben dus vanaf 1 april geen licentie meer nodig. Tussenpersonen die optreden bij transfers en contractonderhandelingen moeten enkel nog geregistreerd worden bij de nationale bond en dienen daarbij een verklaring af te leggen waarin zij akkoord gaan met de FIFA-voorschriften en die van hun nationale bond. Elke voetbalbond moet dus een registratiesysteem opstarten.

Belgische registratiesysteem

‘Vanaf morgen/woensdag treedt ook het Belgische registratiesysteem in werking. In een eerste fase gaat het om een specifiek mailadres, waarnaar de tussenpersonen documenten kunnen sturen. Tijdens de laatste week van april organiseren we een groot infomoment voor alle betrokkenen omtrent dat nieuwe IT-systeem’, verduidelijkte Competitions Director Thibault De Gendt.

‘Wat betreft de registratie heeft de FIFA slechts een aantal minimumvereisten opgelegd. Er is enkele maanden geleden een seminarie geweest bij de Duitse bond en daar hebben de Europese bonden gezamenlijke minimumstandaarden afgesproken. In België zijn er voor een registratie onder meer een verklaring van integriteit, een uittreksel uit het strafregister en een kopie van het contract met de cliënt nodig. In Engeland zijn ze nog verder gegaan door een ondertekening van een verklaring van goed gedrag te eisen.’

Aansluitingskost om chaos te vermijden

De FIFA legt dus enkel minimumvereisten op waaraan de tussenpersonen moeten voldoen, de nationale bonden mogen daarin verder gaan. In heel wat Europese landen vrezen de voetbalbonden na het verdwijnen van de verplichte licentie chaos en wordt er gezocht naar mogelijke oplossingen, zoals een jaarlijkse aansluitingskost voor de tussenpersonen.

‘Ook in België komt er een aansluitingskost. Het is nog niet honderd procent zeker, maar dat zou 500 euro kosten. Dat moet de administratieve kosten dekken en het kaf van het koren scheiden. We merken de laatste jaren immers dat heel wat personen zich met makelaarsactiviteiten inlaten. Voor chaos vrees ik echter niet: op de eerste plaats zullen de gevestigde waarden zich laten registreren en zal er een kleine instroom van nieuwelingen in het wereldje zijn. Daarna zal de markt zichzelf opnieuw reguleren.’

Het toezicht op de transacties wordt dan weer wel verscherpt. Alle activiteiten van de tussenpersonen moeten immers geregistreerd worden bij de bond. ‘Bij arbeidsovereenkomsten moet er een registratie volgen bij de bond waarbij de club aangesloten is, in het geval van internationale transfers bij de bond van de club waarvoor de makelaar optreedt. Daardoor worden er verschillende reglementen toepasbaar en dat kan voor problemen zorgen. Tussenpersonen worden dan weer verplicht bij verschillende bonden geregistreerd te staan’, verduidelijkte Wouter Janssens van advocatenkantoor Lorenz, dat onlangs een lezing gaf over de nieuwe reglementering.

Alle betalingen aan tussenpersonen bekend

Tot slot moeten clubs en spelers aan de bond in kwestie alle betalingen aan tussenpersonen bekendmaken. De nationale bonden moeten dan weer jaarlijks de namen van alle geregistreerde tussenpersonen publiceren, alsook de transacties waarbij de tussenpersonen betrokken waren en de betalingen die ze voor hun diensten ontvangen hebben. Daarvoor heeft de FIFA als richtlijn een commissie van drie procent van het basisbrutoloon van de speler of de transfer vooropgesteld. Het gaat echter om een richtlijn, dus een hoger percentage is nog steeds mogelijk. Als de spelers minderjarig zijn, mogen de tussenpersonen geen betalingen ontvangen.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL