Meer dan 300 dode walvissen aangetroffen in Patagonië

In een afgelegen fjord in Patagonië, in het uiterste zuiden van Chili, zijn 337 dode walvissen aangetroffen die samen zouden zijn gestrand. Het gaat waarschijnlijk om het grootste ongeluk in zijn soort, menen onderzoekers.

De walvissen zijn al in juni ontdekt, maar pas gisteren kregen Chileense media lucht van het onderzoek dat gaande is. De onderzoekers aan het wetenschappelijk instituut Huinay bevestigen de ontdekking. "Het was een apocalyptisch zicht, ik heb nooit eerder zoiets gezien", verklaarde directrice Vreni Häussermann.

De ontdekking kwam er nadat een expeditie was opgezet nadat eerst een twintigtal dode walvissen in het gebied waren aangetroffen. De regio ligt op zo'n 2.000 kilometer ten zuiden van hoofdstad Santiago en is moeilijk toegankelijk. Met een klein vliegtuigje werden de honderden dode dieren teruggevonden. Van enkele walvissen was enkel nog een skelet over.

Het gaat waarschijnlijk om de Noordse vinvis, die tot 16 meter lang kan worden en 25 ton kan wegen. Deze dieren zwemmen traditioneel samen, onder meer om zich te verdedigen. Het komt soms voor dat een hele groep zich op het strand werpt, ook gezonde dieren. Maar wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

De onderzoekers willen het onherbergzame gebied nu verder uitkammen. Ze houden er rekening mee dat ze mogelijk nog meer dode walvissen zullen vinden.

Meest gelezen