Nu ook Antwerpse gezinnen met baby's naar Syrië vertrokken

Dit jaar zijn er vanuit de provincie Antwerpen minder Syriëstrijders vertrokken dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie die Radio 2 Antwerpen kon inkijken. Voor het eerst waren daar ook gezinnen bij, met in totaal 6 heel jonge kinderen, vaak baby's.

Het aantal Syriëstrijders dat uit de provincie Antwerpen vertrekt, is gedaald tegenover vorig jaar. Kleine nuance, in absolute cijfers gaat het over heel weinig mensen. Zo zijn er dit jaar uit Antwerpen 3 mannen en 5 vrouwen vertrokken naar Syrië, tegenover 7 mannen en 6 vrouwen vorig jaar. Een verontrustende trend is wel dat er voor het eerst ook 6 erg jonge kinderen zijn meegereisd.

"Jongens die opgroeien in een jihadistisch milieu trouwen met meisjes met een jihadistisch gedachtegoed en maken kinderen die op hun beurt opnieuw opgroeien met een jihadistisch gedachtegoed", zegt Peter Bruneel van de federale gerechtelijke politie op Radio 2 Antwerpen. "Dat is misschien niet onmiddellijk een veiligheidsprobleem, maar wel een samenlevingsprobleem."

De afgelopen 3 jaar samen zijn vanuit de provincie Antwerpen zo'n 100 mensen vertrokken naar Syrië. De overgrote meerderheid is ofwel nog in Syrië of is daar omgekomen. Slechts 14 Antwerpse Syriëstrijders zijn ook effectief teruggekomen en die worden goed in de gaten gehouden. Op die manier proberen de ordediensten eventuele aanslagen in ons land te voorkomen.

"Onze taak bestaat erin om te voorkomen dat we echt aanslagen moeten verijdelen", zegt Bruneel daarover aan Radio 2 Antwerpen. "Mensen die een aanslag willen plegen en in het bezit zijn van wapens of explosieven, dat hebben we in Antwerpen nog niet gehad." In Antwerpen zijn volgens Bruneel nog geen cellen aangetroffen die klaarstonden om aanslagen te plegen.

De Wever: "Je kunt niet alles beveiligen"

De overheid heeft het intussen strafbaar gemaakt om aan te zetten tot terrorisme of naar het buitenland te reizen met terroristische bedoelingen. De federale overheid geeft steun aan steden en gemeenten die te maken hebben met radicalisering. De stad Antwerpen heeft dat geld gebruikt om mensen in te zetten die specifiek aan deradicalisering werken.

Daarnaast worden ook zwaarbewapende snelleresponsteams ingezet. "Je kunt een site beveiligen, maar je kunt ze niet allemaal beveiligen", zegt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) daarover op Radio 2 Antwerpen. "Het beste dat je kunt doen is ervoor zorgen dat er de klok rond binnen de 3 minuten een team kan zijn dat bewapend en getraind is om zo'n jongens aan te pakken, om terug te schieten, om hen te neutraliseren."

Meest gelezen