Adobe begeleidt Flash langzaamaan naar de uitgang

Softwaremaker Adobe kiest na bijna 20 jaar voor een koerswijziging. In 2016 zal Adobe Animate op de markt gebracht worden, als opvolger van Adobe Flash. Door deze beslissing bereidt Adobe zich voor op het definitieve einde van de Flash-animatietechniek.

Adobe laat weten dat het vooralsnog Flash (SWF-filmpjes) en Adobe AIR blijft ondersteunen, toch lijkt het erop dat Animate CC vooral geschikt zal zijn voor mensen die animaties maken voor HTML5,Ā WebGL, 4k-video en SVG. De ondersteuning van deze nieuwe formaten heeft als voordeel dat creaties ook in de browser worden gebruikt. Zware plugins zijn dan niet meer nodig.

RIP Flash

Adobe komt nu dus met een oplossing voor de eigen ontwikkelaars die Flash overbodig maakt. Wellicht zal de Flash-ondersteuning langzaamaan verdwijnen uit de browsers.

De kritiek op de Flash-techniek klinkt al vele jaren erg luid. Er worden regelmatig lekkages gevonden in Flash-plugins voor webbrowsers. Hierdoor worden gebruikers in gevaar gebracht. Android-gebruikers kunnen al sinds 2012 de software niet meer downloaden van Google Play. Bij concurrent iOS is dat nooit mogelijk geweest.Ā 

Nog andere critici zijn al langer ontevreden met het gesloten Flash-formaat, dat het in hun ogen nooit zou mogen halen van het open HTML5. De grip die Adobe op die manier houdt op de webinhoud is die critici al lang een doorn in het oog.

Meest gelezen