"Adequaat politieoptreden, geen adequate beveiliging"

Op een persconferentie in Hilversum is vanavond iets meer informatie vrijgegeven over de kortstondige gijzeling in het gebouw van de Nederlandse publieke omroep NOS in Hilversum. De dader zou een 19-jarige jongeman zijn en wordt nu ondervraagd.

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum is tevreden over het snelle optreden van de politie die de dader binnen het kwartier kon overmeesteren. Dat is volgens hem het gevolg van afspraken over de verhoogde veiligheid die genomen zijn na de recente terreuraanslagen in Parijs.

Zowel de burgemeester als het gerecht en de politie zijn erg opgetogen over de erg snelle manier waarop de politie gewaarschuwd werd, ter plaatse is gekomen en de gijzelnemer kon overmeesteren. Er zijn bij de actie ook geen gewonden gevallen.

De dader zou een 19-jarige jongeman uit Pijnacker zijn. Hij wordt nu ondervraagd op het kantoor van de politie van Hilversum. Voorlopig wil het gerecht nog niet kwijt of de man alleen handelde of dat hij kompanen had, maar alles opties worden nog onderzocht.

Wel is het gebouw van de NOS volledig doorzocht, omdat er sprake was van explosieven, maar er is niets gevonden en het gebouw is inmiddels opnieuw vrijgegeven. Na een onderbreking van twee uur wordt er inmiddels opnieuw uitgezonden vanuit het NOS-gebouw.

"Beveiliging was niet adequaat"

Was iedereen dan erg tevreden over het snelle en doortastende optreden van de politie, dan gaf burgemeester Broertjes ook toe dat de "beveiliging niet adequaat was".

Hij liet dan ook doorschemeren dat die procedures nog opnieuw bekeken zullen worden. Meer details wilden de burgemeester en het gerecht niet kwijt. 

Ook wil men voorlopig niets verder kwijt over de dader, over zijn motieven en of hij wapen dat hij bij zich had, echt was of niet.

Wel verzekert de NOS dat men enkel met pasjes het gebouw en de redactie kan betreden. De gijzelnemer zou binnengekomen zijn omdat hij de portier bedreigd zou hebben en die zou dan de deuren geopend hebben.

De politie is vanavond overigens een grote actie opgestart in Pijnacker rond de plaats waar de jongeman een tijdje zou wonen.

Pistool was niet echt

Rond middernacht heeft de Nederlandse politie bekendgemaakt dat het pistool dat de gijzelnemer in Hilversum vanavond bij zich had, niet echt was. Na onderzoek is gebleken dat het om een goed nagemaakt nepwapen ging, dat nauwelijks te onderscheiden was van normale politiewapens.

Meest gelezen