Vlaamse regering kiest opnieuw voor omleidingstracé voor Limburgse Noord-Zuid

De Vlaamse regering kiest voor de Limburgse Noord-Zuidverbinding opnieuw voor het omleidingstracé rond Houthalen-Helchteren. Op basis van een nieuw milieueffectenrapport heeft de regering het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voorlopig goedgekeurd. De keuze voor de omleidingsweg is volgens de Vlaamse regering "de beste garantie voor de leefkwaliteit, het leefmilieu en de economische groei". De keuze voor het omleidingstracé gaat gepaard met een pakket milderende maatregelen.

Het dossier van de Limburgse Noord-Zuidverbinding sleept al jaren aan. In 2008 besliste de vorige Vlaamse regering al om de belangrijke verbindingsas tussen Eindhoven en Hasselt aan te pakken met een omleidingsweg die de dorpskernen van Houthalen-Helchteren ontzag.

Maar in 2013 vernietigde de Raad van State het GRUP en het plan-MER voor de omleidingsweg. Het tracé zou belangrijke schade veroorzaken aan natuurgebieden die beschermd zijn door Europa.

Terwijl de oppositiepartij Open VLD aandrong op een snelle oplossing via een nooddecreet, werkte de regering na het arrest van de Raad van State een nieuw ontwerp-GRUP uit. In het plan-MER werden twee tracés bestudeerd: het doortochttracé (met tunnels onder het centrum van Houthalen-Helchteren) en het omleidingstracé. Uit de milieubeoordeling blijkt dat beide tracés haalbaar zijn, op voorwaarde dat de gesuggereerde milderende maatregelen gerealiseerd worden.

De Vlaamse regering kiest nu voor het omleidingstracé. "De keuze voor het omleidingstracé is de beste oplossing op lange termijn, zowel voor de leefkwaliteit van de omwonenden als voor de natuur en het leefmilieu en ze is belangrijk voor de economische groei van de regio."

De beslissing gaat gepaard met een milderingsprogramma. Zo komt er natuur bij in de omgeving van de omleidingsweg en Houthalen-Helchteren.

Het GRUP is nog niet definitief. Er volgt nog een openbaar onderzoek. Het plan zal ook te raadplegen zijn op www.ruimtevlaanderen.be en in de betrokken gemeentehuizen. 

Meest gelezen