Francken moet visum geven aan Syrisch gezin

© Bart Dewaele

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is wel degelijk verplicht een visum uit te vaardigen aan een Syrisch gezin in het belegerde Aleppo, zo heeft het hof van Beroep in Brussel geoordeeld. De Belgische Staat moet een dwangsom betalen van 4.000 euro per dag vertraging. Het kabinet-Francken laat weten dat het de uitspraak donderdag zal analyseren.

edm, vhn, dgs

Het Brusselse hof van Beroep heeft de Belgisch Staat veroordeeld tot het uitvoeren van een arrest van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen inzake het toekennen van een visum of doorgangsvergunning aan het Syrisch gezin met twee minderjarige kinderen dat poogt Aleppo te ontvluchten.

Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) had de aanvraag van het gezin drie keer geweigerd, waarna de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) in beroep de uitreiking van een visum had opgelegd.

Maar ook toen weigerde staatssecretaris Francken het visum te geven, ook nadat de rechter in eerste aanleg na een eenzijdig verzoekschrift van de advocaten van de Syrische familie een dwangsom van maar liefst 4.000 euro per dag had opgelegd. Francken had tegen die dwangsom derdenverzet aangetekend.

Het Brusselse hof van Beroep heeft de Belgische Staat nu echter in het ongelijk gesteld en zegt dat haar beslissing onmiddellijk uitvoerbaar was. Zij veroordeelt de Belgische Staat ook tot het betalen van de dwangsom van 1.000 euro per dag vertraging en per lid van het betrokken gezin.

Theo Francken, woensdagavond geland na een werkbezoek in Algerije, kreeg nog niet de kans om het arrest te bestuderen. Zijn woordvoerster laat weten dat specialisten op het kabinet de uitspraak donderdag zullen analyseren, en dan zullen bekijken wat de volgende stappen zijn die ze kunnen ondernemen.

Dwangsom wegschenken

Mieke Van den Broeck, advocate van het gezin, zegt dat die dwangsom echter bijzaak is voor haar cliënten. 'Komt het toch zo ver dat die dwangsom wordt uitbetaald, dan zullen zij het bedrag wegschenen aan een armoedeorganisatie in België.' Volgens haar kan Francken weinig kanten op om het gezin toch geen visum toe te kennen. 'Hij kan nog cassatieberoep aantekenen, maar dat is toch een uitzonderlijke procedure, en bovendien kan dat niet verhinderen dat de dwangsom moet worden betaald.'