N-VA wil meer geloofwaardige voorzitter Kazachgate-commissie

N-VA roept CDH op om een andere kandidaat-voorzitter naar voor te schuiven voor de onderzoekscommissie "Kazachgate". Als CDH niet ingaat op het voorstel, vraagt N-VA dat de andere oppositiepartijen een consensuskandidaat voorstellen.

Het leek erop dat de kandidatuur van Francis Delpérée (CDH), ondanks het feit dat hij omstreden is, goedgekeurd zou worden. Nu roept N-VA dan toch op om een andere kandidaat naar voren te schuiven. Als CDH weigert, dan vraagt N-VA aan de andere oppositiepartijen om een kandidaat voor te stellen.

Delpérée is omstreden omdat hij gedecoreerd werd door de Orde van Malta, de organisatie die een bemiddelende rol zou gespeeld hebben bij de goedkeuring van de afkoopwet en omdat hij mee een amendement zou hebben ondertekend van de herstelwet van de afkoopwet.

"Geloofwaardigheid schaden"

Voor N-VA-fractieleider Peter De Roover zal de CDH-kanditaat Delpérée de geloofwaardigheid van de commissie ernstig schaden. De Roover benadrukt tegelijk dat hij de zaak niet wil aangrijpen om iemand uit de meerderheid tot voorzitter te bombarderen.

"Mocht cdH niet in staat zijn een onbesproken kandidaat naar voor te schuiven, dan vragen we de andere oppositiepartijen om een consensusfiguur uit hun rangen voor te stellen. Wij zullen die kandidatuur steunen",zegt hij.

"Politieke spelletjes"

Bij verschillende andere partijen wordt enigszins verbaasd gereageerd op het voorstel van N-VA. "Dit ligt niet in lijn van wat tijdens de conferentie is afgesproken", luidt het. Sp.a-fractieleidster Meryame Kitir heeft het over politieke spelletjes. "Wij zijn geen vragende partij om de regels te veranderen. Het belangrijkste is dat het onderste in Kazachgate wordt bovengespit", zegt ze. Wel zou het voor Kitir een "galante oplossing" zijn mocht het cdH met een andere kandidaat op de proppen komen.

Groen-fractieleider Kristof Calvo merkt op dat N-VA in de conferentie niets heeft gezegd toen bleek dat het cdH bij de kandidatuur van Delpérée zou blijven. "Het voorzitterschap komt aan hen toe. Voor ons ligt de prioriteit bij de snelle opstart van de onderzoekscommissie om de kwestie uit te spitten", aldus Calvo.

De onderzoekscommissie naar de Kazachgate-affaire moet nagaan of er onregelmatigheden gebeurd zijn bij de goedkeuring van de afkoopwet.

Meest gelezen