© BELGA

Eerste Libiëstrijder riskeert vijf jaar cel

Khalid E.B. (24) uit Deurne staat voor het hof van beroep in Antwerpen terecht omdat hij vorig jaar naar Soedan was gereisd om zich aan te sluiten bij het IS-front in Libië. Het openbaar ministerie vorderde woensdag vijf jaar cel, de straf die hij in eerste aanleg had gekregen. Khalid E.B. ontkent de feiten nog altijd.

De twintiger was op 29 september 2015 vanuit de Nederlandse luchthaven Schiphol naar de Soedanese hoofdstad Khartoem gevlogen. Volgens het federaal parket had Khalid E.B. samen met andere IS-rekruten een wapentraining gekregen in afwachting van hun doorreis naar het Libische front.

Op 19 oktober 2015 werd hij in Soedan echter gearresteerd op verdenking van terrorisme. Hij werd na vijf maanden uitgeleverd en zit sinds maart in de gevangenis. De twintiger ontkent dat hij zich bij IS wilde aansluiten.

De kruitsporen die op zijn kledij en sporttas werden aangetroffen, bewijzen volgens de verdediging niets. “Er kan sprake zijn van contaminatie, doordat bijvoorbeeld de politie zijn bagage doorzocht had”, stelde advocaat Nick Paeleman.

Arrest op 21 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER