"Bevraag Vlamingen eens over "solidariteit met Wallonië""

De Vlaamse Volksbeweging (VVB) hecht naar eigen zeggen geen belang aan het onderzoek van het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek (ISPO) van de KU Leuven waaruit moet blijken dat slechts 6,4 procent van de Vlamingen voorstander is van de splitsing van België en ook slechts 36,4 procent "meer Vlaanderen" wil.

Dat bijna 38 procent van de Vlaamse kiezers - 31,88 procent voor N-VA en 5,92 procent voor Vlaams Belang - bij de jongste verkiezingen voor een partij stemde die als eerste programmapunt de splitsing van België heeft, weegt volgens VVB als peiling zwaarder door dan een enquête bij circa 1.200 Vlamingen. Indien dit niet zo zou zijn, dan zou volgens de organisatie ook de democratie niet werken.

De VVB wijst er voorts op dat "het communautaire" en "datgene wat de mensen echt bezighoudt" zoals werkgelegenheid, gezondheidszorg, pensioenen, sociale zekerheid en dergelijke onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Doordat Vlaanderen jaarlijks 12 miljard euro versast naar Franstalig België beschikt het zelf over onvoldoende financiële middelen om een topbeleid te voeren en moet het daarentegen besparen. De beweging suggereert de onderzoekers om de Vlamingen daarom ook eens te bevragen over deze "solidariteit met Wallonië".

Meest gelezen