Schade aan cultureel erfgoed in Nepal nog te herstellen?

Een team experts van de Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, trekt binnenkort naar Nepal om vast te stellen hoe zwaar de schade is die de aardbeving aangericht heeft aan de werelderfgoedsites. Enkele daarvan zijn zo goed als volledig verwoest. "We moeten zien wat we kunnen doen, of het misschien mogelijk is om de getroffen gebouwen te herstellen", zegt Unesco-directeur-generaal Irina Bokova.
Durbar square in Bhaktapur

De krachtige aardbeving in Nepal van afgelopen weekend eist niet alleen een dramatische menselijke tol, ook de materiële schade is enorm. Aan hedendaagse gebouwen, maar ook aan het rijke historische culturele erfgoed van Nepal, een aparte en unieke mengeling van boeddhistische en hindoe-elementen. De Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, wil nagaan hoe groot de ravage is. En belangrijk: of er nog iets aan te doen valt.  

"Het hoge aantal mensenlevens dat de aardbeving geëist heeft, raakt mij diep", zegt Irina Bokova, de directeur-generaal van de Unesco. "Ik ben ook getroffen door de verwoestende impact op het unieke culturele erfgoed in het land, meer bepaald de omvangrijke en misschien wel onomkeerbare schade aan de Werelderfgoedsite in Kathmandu Valley".

"Vier sites bijna met de grond gelijk gemaakt"

Kathmandu Valley is een van de vier erkende Werelderfgoedsites van de Unesco in Nepal. De site omvat zeven groepen van monumenten en gebouwen met een enorme historische, artistieke en religieuze waarde en is wereldberoemd. Het gaat om de zogenoemde durbar squares (historische stadspleintjes met pagodes en tempels die dateren van de 12e tot de 18e eeuw) van Hanuman Dhoka (Kathmandu), Patan en Bhaktapur, de boeddhistische stoepa's (tempels) van Swayambhu en Bauddhanath en de hindoeïstische tempels van Pashupati en Changu Narayan.

De eerste vaststellingen van het team van de Unesco in Kathmandu spreken van "een enorme ramp", zegt Bokova. De schade aan de monumenten is enorm. Maar liefst vier van de zeven sites in Kathmandu Valley zijn zelfs bijna met de grond gelijk gemaakt: die in Hanuman Dhoka, Patan en Bhaktapur. Ook het boeddhistische complex in Bauddhanath zou in grote mate verwoest zijn.

"Unesco bundelt zijn expertise en internationale steun voor Nepal in deze moeilijke tijden, ook voor de vrijwaring van het erfgoed", zegt Bokova. De VN-organisatie bereidt momenteel een missie voor met een team internationale experts. Die moeten "zo snel mogelijk" naar Nepal reizen om de schade ten gronde op te lijsten en te kijken wat nog mogelijk is voor herstel en reconstructie. Dat moet gebeuren in overleg met de lokale autoriteiten en de bevolking.

Volgens Bokova heeft de aardbeving ook schade aangericht in het Sagarmatha National Park rond de Mount Everest, maar de omvang daarvan is nog niet duidelijk.

Durbar square van Hanuman Dhoka:

Durbar square van Bhaktapur:

Welke sites prijken op de Werelderfgoedlijst?

Kathmandu Valley
Zeven groepen monumenten en gebouwen: de "durbar squares" (stadscentra met paleizen en tempels) van Hanuman Dhoka (Kathmandu), Patan en Bhaktapur, de boeddhistische stoepa's van Swayambhu en Bauddhanath en de hindoetempels van Pashtupi en Changu Narayan.

Lumbini
Lumbini is de geboorteplaats van Boeddha (Siddharta Gautama) en een van de meest heilige plekken van het boeddhisme. Het is een bedevaartsoord, waar de archeologische overblijfselen verbonden met de geboorte van de Boeddha een prominente plaats innemen.

Chitwan National Park
Chitwan ligt aan de voet van de Himalaya en is een van de weinige intact gebleven resten van de regio "Terai" die zich vroeger uitstrekte over de uitlopers van de Himalaya in India en Nepal. De fauna en flora is bijzonder rijk. Het is een van de laatste toevluchtsoorden van de Aziatische neushoorn en de Bengaalse tijger.

Sagarmatha National Park
Sagarmatha is 124.000 hectare groot en wordt gedomineerd door de indrukwekkende bergen, gletsjers en valleien van de Himalaya. Blikvanger is -uiteraard- de Mount Everest. Het is de thuishaven van enkele zeldzame diersoorten zoals de sneeuwluipaard en de kleine panda. Jaarlijks trekt het park duizenden toeristen, wat het een motor van de lokale economie maakt.

Durbar square in Kathmandu:

Dharahara Tower in Kathmandu:

Meest gelezen