© BELGA

Ziekenfondsen nemen Zuhal Demir onder vuur: “Uiterst dringend, snel engagement gevraagd”

Nadat de afgelopen weken al verschillende keren aan de alarmbel getrokken werd over de werking van de Directie-Generaal Personen met een handicap (DGPH), doen nu ook de ziekenfondsen dat. “De situatie verslechtert en de kwaliteit van de dienstverlening aan personen die door verminderde zelfredzaamheid of een ernstige aandoening al kwetsbaar zijn, komt in het gedrang”, melden de voorzitters van vijf verschillende ziekenfondsen dinsdag. Hoewel er al meer dan een jaar overlegd wordt, is de situatie vandaag “onhoudbaar”. Het ontslag van bevoegd staatssecretaris Elke Sleurs, vorige week, kwam voor de ziekenfondsen “op het slechtst mogelijke moment”. Er wordt “uiterst dringend een duidelijk, snel engagement van de federale regering en de nieuwe staatssecretaris Zuhal Demir” gevraagd, om de situatie te deblokkeren.

Volgens de ziekenfondsen stapelen de problemen bij de DGPH zich al meer dan een jaar op. Midden september bleek de dienst sinds begin 2016 een miljoen gemiste oproepen te hebben. Vorige week meldde de dienst zelf, in reactie op een stakingsactie door een deel van het personeel, dat de telefoon niet meer wordt opgenomen. De ziekenfondsen wijzen erop dat de ruim 600.000 personen die vandaag een erkenning hebben wegens een handicap of verminderde zelfredzaamheid vaak al kwetsbaar zijn omwile van hun laag inkomen. “Zij verwachten terecht een specifieke begeleiding en kwaliteitsvolle dienstverlening om hen te ondersteunen bij vaak complexe, moeilijke formaliteiten.”

Sinds begin 2016 vond er regelmatig overleg plaats tussen de diensten van de DGPH, hun directie en de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen. Die laatsten fungeren als contactpersoon voor personen met een handicap en hun naasten voor informatie, advies of tegemoetkomingen of om parkeerkaarten elektronisch aan te vragen.

Hoewel er al meer dan een jaar overlegd wordt, moeten de ziekenfondsen echter vaststellen dat er geen vooruitgang is en de situatie zelfs “alsmaar verslechtert”. Daarvoor verwijzen ze naar de veranderingen aan het informaticaplatform en bijkomende problemen met de gegevensmigratie. Het ontslag van Sleurs leidde dan enkel “tot bijkomende onzekerheid”.

# Belga context ## Related picture(s) [POLITICS MINISTERS COUNCIL MEETING]

## Related Document(s) [Persbericht ziekenfondsen]

View full context on [BelgaBox]

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER