Kortrijk activeert ruim 80 procent van mensen met leefloon

Het OCMW Kortrijk is er in 2015 in geslaagd om 81,23 procent van de mensen met een leefloon te activeren. Dat is een kwart meer dan in 2014 en meteen een historisch record voor de stad.

Kortrijk zet al van in het begin van deze legislatuur fors in op activering en armoedebestrijding, onder meer met het armoedeplan 11.227. "De doorgedreven activering maakt deel uit van het armoedebeleid van Kortrijk met een budget van 32 miljoen euro in deze beleidsperiode. Onderdeel hiervan is de uitbouw van een sterke activeringsdienst in netwerk met een groeiend aantal ondernemingen", aldus OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A).

En met succes, want 1.078 van de 1.327 mensen met een leefloon, of een equivalent, stapten in een activeringstraject. Daarvan volgden 710 mensen één of andere vorm van trajectbegeleiding met als doel op termijn een duurzame tewerkstelling of een zo goed mogelijke integratie in de samenleving te realiseren, zoals het medialab Quindo.

En het OCMW stelde 368 mensen te werk als leerwerknemer. Een groot deel van de restgroep is pensioengerechtigd of student.

Kortrijk is daarmee de beste leerling van alle centrumsteden. Ook het aantal mensen met een leefloon daalt, blijkt uit cijfers van de stad en die van de programmatorische federale overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, terwijl dat aantal in Vlaanderen en België vorig jaar is toegenomen.

Nauwe samenwerking met ondernemers uit regio

"Voor de activering werkt het OCMW nauw samen met ondernemers uit de regio. Zo worden steeds meer leerwerknemers, de zogenaamde artikel 60's, steeds vaker ingeschakeld in commerciële bedrijven", aldus De Coene, die pleit voor het versterken van het lokale niveau inzake activering en armoedebestrijding en voor het behoud van het zogenaamde artikel 60 als springplank naar een reguliere job.

"Met elke persoon met een leefloon wordt een individueel ontwikkelingsplan opgesteld om het onmiskenbare talent te ontwikkelen. Onze aanpak van activering is een onderdeel van welzijn en start vanuit het profiel van elke persoon. Andere diensten vertrekken vanuit de vacature. Wij brengen hen naar en op de arbeidsmarkt, terwijl anderen ervoor zorgen dat vacatures ingevuld geraken."

Meest gelezen