Langer slapen verlaagt risico op diabetes type 2

© VUM

Volwassenen die chronisch te weinig slapen kunnen hun insulinegevoeligheid verhogen door langer te slapen en zo hun risico op diabetes type 2 verkleinen. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van de Université libre de Bruxelles (ULB), waarvan de resultaten in het wetenschappelijke maandblad Sleep zijn gepubliceerd.

gjs

Het is al langer bewezen dat te weinig slaap veel negatieve gevolgen heeft, waaronder een verminderde insulinegevoeligheid en dus een groter risico op diabetes type 2. Wetenschappers van de ULB gingen daarom na of het omgekeerde ook geldt. En dat blijkt zo te zijn: meer slaap kan het risico op diabetes verlagen, concluderen ze.

Ze onderzochten daarvoor eerst gedurende twee weken de insulinewaarden van 16 gezonde volwassenen die kampten met een chronisch slaaptekort. Tijdens het weekend sliepen ze systematisch ten minste één uur langer dan op weekdagen om hun tekort te compenseren.

Na die twee weken kregen de proefpersonen gedurende zes weken begeleiding om hun slaapduur tijdens weekdagen te verlengen, het slaapritme tijdens het weekend werd niet aangepast. Gemiddeld sliepen ze 45 minuten langer tijdens weekdagen.

'De resultaten tonen duidelijk dat de deelnemers die er het best in slaagden om hun slaapduur te verlengen, diegenen waren bij wie de insulinegevoeligheid het meeste steeg', luidt het. De onderzoekers concluderen dat 'volwassenen met een chronisch beperkte slaap in staat zijn om hun slaapduur matig te verhogen' en dat heeft 'gunstige gevolgen op het glucosemetabolisme, dus op de insulinegevoeligheid en het risico op diabetes type 2'.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer