© BELGA

Antwerpen trekt minder buitenlandse investeringen aan

België was in 2016 iets minder in trek bij buitenlandse investeerders. De provincie Antwerpen moest de eerste plaats afstaan aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De gegevens komen uit de jaarlijkse barometer die consultancybedrijf Ernst & Young maakt.

pvb

Volgens de studie haalde België vorig jaar 200 buitenlandse projecten binnen, 5% minder dan in het recordjaar 2015. Wel steeg het aantal daaraan gebonden jobs met 4%.

Binnen dat geheel viel het aantal projecten in de provincie Antwerpen terug van 65 naar 45. Maar die waren wel goed voor 660 nieuwe jobs, 222 meer dan in 2015. Brussel schoot echter van 29 naar 47 projecten en van 48 nieuwe jobs naar 660, het hoogste cijfer voor dit gewest sinds 2007. Brussel flitst daarmee de provincie Antwerpen voor het eerst sinds 2012 weer voorbij.

© RR

Bikini

Directeur Luc Luwel van Voka Antwerpen-Waasland is niet onder de indruk. “Antwerpen mocht de voorbije jaren een aantal gigantische projecten verwelkomen zoals bij Total, Exxon en BASF. Het is logisch dat dat niet elk jaar gebeurt. Ik wil dus niet focussen op één jaar met schommel­ingen, maar op de algemene lijn. Dan is Antwerpen wél zeer aantrekkelijk. Er zit veel in de pijplijn. Antwerpen staat bovendien vooraan inzake jonge starters. En er is de universiteit die een goede verhouding heeft met de industrie. Ik ben dus zowel inzake de investeringen als het ondernemerschap wél optimistisch. Het cijfer van Brussel verwondert me ook wat na de betreurenswaardige aanslagen. Met statistieken is het zoals met een bikini: ze tonen veel, maar vaak niet de essentie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER