Direct naar artikelinhoud
ecocheques

Voortaan ook bloemen en reparaties te betalen met ecocheques

Bloemen kan je de toekomst moet je kunnen kopen met ecocheques, vinden de sociale partners.

Als het van de sociale partners afhangt, kun je binnenkort ook bloemen, tweedehands spullen en reparaties betalen met ecocheques. Ze bereikten een akkoord in die zin. Maar wilden de regeringspartijen nu net niet af van dat betaalmiddel?

Maak het gebruik van de ecocheques eenvoudiger, zowel voor de consument als de klant. Dat was het uitgangspunt van de sociale partners. Niemand weet goed welke producten in aanmerking komen en wat juist de voorwaarden zijn. Daar moet nu verandering in komen. 

De categorieën van producten zullen vereenvoudigd en verruimd worden. Zo moeten voortaan alle tweedehands producten betaald kunnen worden met ecocheques. Tot nu toe was dat enkel mogelijk voor kledij, boeken en meubels. Hergebruik op zich is ecologisch, vandaar dat je ook een radio, mixer of computer zult kunnen kopen met de cheques. Auto's of kleinere machines op benzine komen niet in aanmerking, net als grote elektro-apparaten als koelkasten of wasmachines die niet voldoen aan bepaalde milieunormen. 

Andere belangrijke wijziging: voortaan zullen herstellingen en reparaties betaald kunnen worden met ecocheques. Het moet de mensen aanmoedigen om een product niet meteen weg te gooien wanneer er een mankement is.

Bloemen en planten

Ook zullen voortaan alle planten en bloemen betaald kunnen worden met ecocheques (met uitzondering van snijbloemen). Vroeger waren dat enkel 'buitenplanten'. Maar die definitie schepte alleen maar verwarring. Je kunt met cheques dus voortaan terecht bij de bloemist om de hoek en niet langer enkel bij het tuincentrum.

Voor alle duidelijkheid: de klassieke energiezuinige en ecologisch producten blijven vanzelfsprekend te betalen met ecocheques, al worden hier en daar ook de voorwaarden gelijkgetrokken.

Dit is een ruime lijst, zonder dat de bedoeling verwatert
Jean-Marie De Baene van de socialistische vakbond ABVV

"Dit is een zeer ruime lijst, zonder dat bedoeling ervan verwatert", zegt Jean-Marie De Baene van de socialistische vakbond ABVV. Koen Cabooter, zijn collega bij zelfstandigenorganisatie Unizo, wijst er ook op dat ze eerder al pleitten dat de ecocheque vanaf 2018 volledig digitaal zou worden. "Zo wordt het risico dat cheques ongebruikt blijven verder beperkt." Vakbonden en werkgevers bereikten gisteren een akkoord, dat nu doorgestuurd wordt naar de regering. 

Discussie

Tussen de meerderheidspartijen woedt echter een felle discussie. Zo is Open Vld voorstander om de ecocheque helemaal af te schaffen. De Vlaamse liberalen kregen eerst steun van CD&V en MR, maar die draaiden hun kar nadat de Raad van State een kritisch advies formuleerde. 

CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer is alvast enthousiast over het voorstel van bonden en werkgevers. "Voor ons kan de ecocheque verdwijnen vanaf 2021", zegt hij. "Tot dan biedt de regeling van de sociale partners houvast." Open Vld'er Egbert Lachaert, de grote pleitbezorger van een afschaffing, onthoudt zich van commentaar. Voor hem moet de kwestie besproken worden op de komende superministerraad.