'Kiev schendt diplomatiek akkoord Genève'

© rr

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beschuldigt Oekraïne ervan het in Genève gemaakte akkoord van vorige week nu al te schenden. Volgens Lavrov doet Kiev niets om de extremisten onder controle te houden, verwijzend naar het vuurgevecht in Slovjansk van afgelopen weekend. Daar heeft de OVSE gepraat met een leider van de pro-Russische activisten.

oom, edm

'Er worden in Kiev stappen ondernomen die niet enkel niet in lijn zijn met het akkoord dat werd gemaakt in Genève, maar dat ook grofweg schendt', aldus Lavrov die vindt dat de regering een einde moet maken moet maken aan de pro-westerse betogingen.

Lavrov ziet in het dodelijke incident nabij Slovjansk - daar vielen zaterdagnacht drie doden bij een confrontatie tussen pro-Russische activisten en een tweede groep - ook het bewijs ziet dat Kiev zich weinig aantrekt van de overeenkomst van Genève, waar Rusland, Oekraïne en het westen vorige week afspraken maakten die de explosieve situatie in het oosten moesten ontmijnen.

Ook de VS krijgt een veeg uit de pan, want Lavrov vindt dat zij eerst moeten optreden in Kiev alvorens ze Rusland een ultimatum stellen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken voegt er ten slotte nog aan toe dat alle pogingen om Rusland te isoleren geen kans maken.

OVSE bemiddelt in Slovjansk

Ondertussen onderhandelt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) met pro-Russiche activisten in Slovjansk.

Een van de leidende delegatieleden had vandaag een twee uur durend gesprek met Vjacheslav Ponomarjov, één van hun leiders en de zelfverklaarde burgemeester van de stad. Of het gesprek iets heeft opgeleverd, is voorlopig niet duidelijk.

Poetin versoepelt wetgeving om Rus te worden

Ondertussen heeft president Vladimir Poetin maandag een wet goedgekeurd die het eenvoudiger moet maken voor inwoners in de voormalige Sovjet-Unie die Russisch spreken om het Russische staatsburgerschap te verwerven. Dat maakte het Kremlin zelf bekend.

De veranderingen in de Russische wetgeving zijn het gevolg van de Russische annexatie van de Krim en de spanningen in het Russischsprekende oosten van Oekraïne.

Biden bezoekt Kiev

Tegen de achtergrond van die toenemende spanningen is de Amerikaanse vicepresident Joe Biden maandag naar Kiev afgereisd.

Biden zal er dinsdag spreken met interimpresident Oleksandr Toertsjinov en interimpremier Arseni Jatsenjoek over de internationale inspanningen ter stabilisering van de situatie in het oosten, steun voor de armlastige economie en de energiebevoorrading van het land. Ook de strijd tegen corruptie, de hervorming van de grondwet en de verkiezingen van 25 mei staan op de agenda.

Rusland sluit Oekraïense banken op Krim

Rusland heeft vier Oekraïense banken op het schiereiland Krim gesloten omdat de financiële instellingen zich niet hielden aan hun verplichtingen, zo deelde de centrale bank maandag in Moskou mee.

Klanten hadden er over geklaagd dat ze geen geld konden afhalen noch overschrijven. Rusland heeft de Krim-bewoners gegarandeerd dat tegoeden tot 700.000 roebel (ongeveer 14.200 euro) per rekening door de staat beschermd zijn.

De overige Oekraïense banken op het van Kiev afvallige schiereiland mogen tot 1 januari 2015 ook zonder Russische licentie werken, zei vicedirecteur Michail Soechov van de centrale bank. Voorwaarde is echter dat ze al hun verplichtingen nakomen.

Er zijn reeds aanvragen van Oekraïense banken die aan de slag willen blijven op de Krim. Tegen eind april willen Russische banken er bovendien meer dan 200 filialen openen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen